![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Мінчанка.
Ой, зара-зараначка Гасне за ракой. Мілая мінчаначка, Я навек з табой. Лісцем запарошаны Каля рэчкі сквер. Без цябе, харошая, Сумна мне, павер. Ціхая сцяжынка Удаль мяне вядзе. Вунь мая дзяўчынка Да мяне ідзе. Шчыра усміхаецца Мне яна здалёк, Быццам бы вітаецца 3 намі вечарок. Ой, зара-зараначка Гасне за ракой. Мілая мінчаначка, Я навек з табой. |
|
|||
|
|||
![]()
На плошчы Якуба Коласа.
Прыжыліся бярозкі 3 беларускага гаю, Спадарожніцы вёскі, Прыгажосць майго краю. I на плошчы сталічнай, Ля шумлівых фантанаў, Дрэўцы шэпчуць прывычна Ціха песні мінчанам. I дрыготкі іх голас, Што крапут пазалотай, Чуе ўдумлівы Колас I ў пагоду, і ў слоту. Падрастайце, бярозкі, Ўвысь цягніцеся горда, Спадарожніцы вёскі, Што аздобілі горад. |
|
|||
|
|||
![]()
Iзноў пабачыў я сялібы,
Дзе леты першыя прайшлі: Там сцены мохам параслі, Вясёлкай адлівалі шыбы. Усё ў пылу. I стала мне Так сумна, сумна ў цішыне. Я ў сад пайшоў... Усё глуха, дзіка, Усё травою зарасло. Няма таго, што раньш было, I толькі надпіс “Вераніка”, На ліпе ўрэзаны ў кары, Казаў вачам аб тэй пары. Расці, ўзмацовывайся, дрэва, Як манумент жывы, ўставай I к небу надпіс падымай. Хай нерухомы словы спева: Чым болі сходзіць дзён, начэй, Тым імя мілае вышэй. |
|
||||
|
||||
![]()
Зорка Вянера ўзыйшла над зямлёю,
светлыя згадкі з сабой прынясла... помніш, калі я спаткаўся з табою, зорка Вянера ўзыйшла. З гэтай пары я пачаў углядацца у неба начное і зорку шукаў. Ціхім каханнем к табе разгарацца з гэтай пары я пачаў. Але расcтацца нам час наступае; пэўна, ужо доля такая у нас. Моцна кахаў я цябе, дарагая, але расстацца нам час. Буду ў далёкім краю я нудзіцца, ў сэрцы любоў затаіўшы сваю, кожную ночку на зорку дзівіцца буду ў далёкім краю. Глянь іншы раз на яе, - у расстанні там з ёй мы зліем пагляды свае... каб хоць на міг уваскрэсла каханне, глянь іHшы раз на яе... Раманс Максіма Багдановіча
«На скале надпись, когда богатые читают эту надпись – они плачут,когда бедные читают – они радуются. Когда читают влюблённые – они начинают ценить каждый миг, проведённый вместе. А на скале написано - ВСЁ ВРЕМЕННО». |
|
||||
|
||||
![]()
"ШЛЯХ ДА БЕЛАРУСI"
За векам век плыве-цячэ,а мы ідзем-ідзем і што-ж? О, як далека нам яшчэ да Беларусі. Ужо нясцерп нам крыж пакут і мы крычым-крычым, але Не дакрычаліся пакуль да Беларусі . А можа быць яна міраж і усё мы трызнім, бо чаму ж Не далятае голас наш да Беларусі... Відаць пракляцця знак ляжыць на нас ад роду і таму, Так цяжка шлях нам церабіць да Беларусі. За векам век плыве-цячэ,а мы ідзем-ідзем і што-ж? О,як далека нам яшчэ да Беларусі. Равуць вятры, грымяць грамы ,пыл засціць вочы нам і усё ж, І усё ж мы дойдзем, дойдзем мы да Беларусі . <SPAN style="FONT-FAMILY: 'Tahoma','sans-serif&505050; FONT-SIZE: 4.5pt; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: RU"> <SPAN style="FONT-FAMILY: 'Tahoma','sans-serif&505050; FONT-SIZE: 4.5pt; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-fareast-language: RU">
«На скале надпись, когда богатые читают эту надпись – они плачут,когда бедные читают – они радуются. Когда читают влюблённые – они начинают ценить каждый миг, проведённый вместе. А на скале написано - ВСЁ ВРЕМЕННО». |
|
||||
|
||||
![]()
Летняя ночка купальная
Яснай растаяла знічкаю. Падаюць зоры світальныя Ў чыстыя воды крынічныя. Ой ты, дзяўчыначка мілая, Як жа ты свет упрыгожыла! Ластаўка ты лёгкакрылая, - Светлы мой сон растрывожыла. Ты мне вясною прыснілася Неразгаданымі чарамі, Сэрца парыўна забілася Лёгкімі крыламі-марамі. Пэўна цябе, ненаглядная, Стрэў я часінай удалаю. Ты ж мая доля спагадная, І не шкадую німала я. Ой ты, дзяўчыначка мілая, Як жа ты свет упрыгожыла! Ластаўка ты лёгкакрылая, - Светлы мой сон растрывожыла.
|
||||
|
||||
![]()
Жураўлі на Палессе ляцяць
Каб любіць Беларусь нашу мілую Трэба ў розных краях пабываць. Разумею цяпер, чаму з выраю Жураўлі на Палессе ляцяць! Што ім тыя пагоды паўднёвыя, Што ім пышны платанавы рай, Калі клічуць іх далі сасновыя І азёрны рабінавы край. Сакавітыя пожні мурожныя Не заменіш нічым і нідзе, І зямлю, дзе сцяжыначка кожная У прыветлівы дом прывядзе. Каб любіць Беларусь нашу мілую Трэба ў розных краях пабываць. Зразумееш тады, чаму з выраю Жураўлі на Палессе ляцяць!
|
||||
|
||||
![]()
Лісцікі зеленяй хваляццаНебу панятлівай мовай:Росамі мыюцца раніцай,Песцяцца сонцам паўднёвым. Захадам модлы пакорныяЗ маткай-зямлёй адпраўляюць;Тайна у ночаньку чорнуюМесяца, зор выглядаюць. Слухаюць смехаў русалчыных,Лопату крылляў начніцы,Ветру павеваў ап'янчаных,Плюскату шклістай крыніцы. Чуецца музыка дзіўнаяЎ повесцях сонных імшараў...Цешыцца явар з калінаю,Скінуўшы зімнія чары.
|
|||
|
|||
![]()
ТАЦЦЯНА ДЗЯМ'ЯНАВА
Раздача бяздомных жывёл. Вы чулі? Чыталі пра гэта? А добра бы - хтосьці правёў Раздачу бяздомных паэтаў... Мо, нехта мяне бы абраў, Прывёў бы, шчаслівы, дахаты, Ў куточку мне коўдру паклаў, Наліў бы ў кармушку гарбаты. Я б вершы яму прысвячаў, Спяваў дыферамбы і песні, Заўжды ля дзвярэй бы страчаў – І нам не было б разам цесна… Але – гэта проста бяда – Паэтаў ніхто не заводзіць… Сабаку бяруць , …. ці ката… Паэты жа…. Дзікія ходзяць… |
|
|||
|
|||
![]()
МІХАСЬ ЮЖЫК
Сонечны зайчык лёг на падлогу, лёг сярод крэслаў, зблытаных ног. Сонечны зайчык прыйшоў на падмогу, некаму ў нечым ён дапамог. Стала святлей ад гарэзнага госця, зоркі аддаленай пасланца, што ад люстэрка адбіўся ў мілосці, шлях свой адужаўшы да канца. Промень, у стылым бязмежжы не бачны, тут праявіўся ў дрэве і шкле. Некаму стаўшы фрагментам нязначным, плямкаю на пакаёвым дне. А кацянё з ім гуляе сур’ёзна – лапкай памацае, адбяжыць – з госцем, што ўскочыў з пустэльні марознай і на падлозе хітра ляжыць. |
|
|||
|
|||
![]()
ЛЮБАЯ БЕЛАРУСЬ
Хаця Беларусь i далёка ад мора, У нас ёсць шмат iншай красы, Чаруе шырокая вельмi прастора: Цудоўныя нашы лясы. Лясы прыгажосцю мне радуюць вока, Як мора, лясы не адны, Бо позiрк адзначыў: пралеглi далёка, Як мора, палi збажыны. Па iх прабягаюць ад ветрыку хвалi, Як быццам бягуць над вадой, На сцеблах калоссе яны разгайдалi, Спявае яно, як прыбой. А побач зялёнае мора iскрыцца: Касцоў зачакалiсь лугi, Сваiмi марамi мой край ганарыцца, I край мне не трэба другi. Хаця Беларусь i далёка ад мора, У нас ёсць рака не адна, Таму i не бачым нiякага гора, Такая нам люба яна. 18.0.71996 Анатолiй Iванавiч Балуценка |
|
|||
|
|||
![]()
ЧАМУ?
У кожнага ёсць добрыя намеры, Як людзi толькi пачынаюць жыць, У iншых душах чарнаты без меры. Адкуль жа удаецца зло набыць? Каб ад жыцця мець толькi асалоду, Лепш любых палка песцiць i кахаць, Прыносяць людзi гора, здзекi, шкоду, Калi бязглузда прагнуць забiваць. Няма сумлення або ў Бога веры? Як можна жыць з душой такою злой? Няпраўду кажуць: «Людзi – нiбы зверы», Iх спрэчкi не сканчаюцца вайной. Незразумела, як паводзяць людзi, Чаму заўсёды сiла – наш кумiр? Мо з часам дабрыню душа набудзе, Каб вабiў толькi моцны сталы мiр? Чаму заўжды хапаемся за зброю? Так павялось з далёкай даўнiны. Чаму не хочам мiру i спакою? Чаму жадаем гора i вайны? 21.11.1995 |
|
|||
|
|||
![]()
СВАЯ ЗЯМЛЯ
Свая зямля, зямля дзядоў, бацькоў, Калi на ёй жывеш, не адчуваеш, Ды ў сэрцы разгараецца любоў, Айчыну як надоўга пакiдаеш. На Бацькаўшчыне шмат гадоў не жыў, Пабачыў iншых месц ў жыццi багата, Ды родны край мяне прываражыў, Бацькоўская мне часта снiлась хата. Блакiтныя ў снах бачыў верасы, Паляны, ўлетку дзе збiраў сунiцы, Чароўныя сасновыя лясы, Празрыстыя сцюдзёныя крынiцы. Што змалку ўсёй душою палюбiў, На ўсё жыццё – духоўнае багацце, Любоў сваю пранёс i не згубiў, Радзiма сэрцу – як другая мацi. Прыйшла пара, i я вяртаюсь зноў, Радзiма, як раней, перада мною, Хай будзе ў нас ўзаемная любоў, З сваёй сустрэцца радасна зямлёю. 27.11.1995 |
|
|||
|
|||
![]()
Беларусь, ты не забыта... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Беларусь, ты не забыта. У душы, як Божы знак: Хата… Канюшына… Жыта… Бульба… Бусел… Шпак… Мроя… Хлопец закаханы… Цемра… Шлях дамоў… Беларусь, ты збудавана З беларускіх слоў! * * * * * * * * * * * * * *Леанід Дайнека |
|
|||
|
|||
![]()
Як умее кахаць беларуска * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Я пяшчотай цябе атуляю, палю. Да нябёс уздыму шчасце нашае, любы. Гэтак сонейка ранкам цалуе зямлю. Гэтак месяц начны вербалозы галубіць. Каб ты ведаў заўжды: Праз слату і гады, На гасцінцах, шляхах Ці на сцежачцы вузкай, Як умее любіць, Як умее чакаць, Як умее кахаць Беларуска. Твае краскі душы я каханнем крану. А у скрусе прыйду я табе на падмогу. Цябе сэрцам сваім ад бяды ахіну. І малітваю я асвячу нам дарогу. Каб ты ведаў заўжды: Праз слату і гады, На гасцінцах, шляхах Ці на сцежачцы вузкай, Як умее любіць, Як умее чакаць, Як умее кахаць Беларуска. * * * * * * * * * * * * * *Ніна Аксёнчык |
|
|||
|
|||
![]()
Мая родная мова * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Мая родная мова – калыска, У якой мяне гушкала маці - Калыхаючы песеннай нізкай, Навяваючы сон немаўляці… Нада мной рассыпаліся гукі, Вадаспадам мелодый луналі… А матуліны цёплыя рукі Нібы спевы, душу абдымалі... Мая родная мова – акенца, Праз якое я згледзеў юнацтва І ў сусвет адчыніў свае сэрца, Каб жыцця вечным вучнем застацца. І, каб чэрпаць са скарбніцы ведаў І празрыстай крыніцы маралі, Я пявучымі словамі зведваў Ўсё, што продкі мае назбіралі… Мая родная мова – куточак, У якім я, напэўна, не першы Столькі дзён бедаваў, столькі ночак, Насычаючы думкамі вершы. Праліваў, бы віно, адчуванні, Марнаваў, як карцела, паперу - Адлюстроўваў у творах каханне Маляваў свет надзеі ды веры. Мая родная мова - прасторы Беларускай зямлі сінявокай, Дзе нябёсы глядзяцца ў азёры, Вадасховішчы, рэкі, пратокі. А вакол - благадаць прыгажосці: Пералескі, лясы і дубровы... Не апець Беларусь маю госцю, Без пявучых эпітатаў мовы! Мая родная мова – прытулак, У якім я шчаслівы заўсёды – Незалежна ад межаў няўтульных, Ад свавольнага густу і моды. Я і зараз у ім радасць маю, І па скону душу супакою… А пакуль што - жыву і кахаю… І валодаю мовай сваёю… * * * * * * * * * * * * * *Таццяна Дзям'янава |
|
|||
|
|||
![]()
Баіцца быць беларус беларусам... * * * * * * * * * * * * * * * * *
Жыў пад прыгнётам ды пад прымусам, зваўся літвінам, русінам, русам, зваўся тутэйшым, мяшканцам, мяшанцам… He знае, рабіць што з апошнім шанцам, які ён сёння атрымоўвае, як быць з сваім імем, з сваёю моваю, быць ці не быць беларусам нарэшце... Пытанне няпростае, канешне. (Дазволю сабе тут крышку іроніі. Характар наш тут, як на далоні.) He знае? * * * * * He хоча? * * * * * * * * * * * He смее? * * * * * * * * * * * * * * * * * *Баіцца? Вялікая гэта таямніца. Зведаў ён ліха апраметнага. Ён не баяўся таго і гэтага. Хапала адвагі, каб з ворагам біцца, ад голаду-холаду каб бараніцца... Ды вось быць самім сабою баіцца. Прайшоў праз Хатынь, * * * * * * * * * * * * * * * * * *праз Курапаты, зносіць цярпліва Чарнобыль пракляты, упарта крыніца яго бруіцца... Ды быць беларусам ён баіцца. Вось дык ноумен, вось дык феномен — гэты ўнук бабін, сын гэты удовін. Казалі «не будзь! » — * * * * * * * * * * * * * * * * * ён схіляўся ніцма. Гавораць «будзь!» — * * * * * * * * * * * * * * * * усё роўна баіцца. Вось што робіцца з беларусам. З сінявокім, з белавусам, не з недарэкам, не з няўмекам, з добрым увогуле чалавекам. Баіцца быць беларус беларусам... Ці, можа, ужо не баіцца? * * * * * * * * * * * * * *Анатоль Вярцінскі |
|
|||
|
|||
![]()
Беларуская гасціннасць * * * * * * * * * * * * * * * * *
Недарэмна вёска наша цэніцца: Шчырасцю – гасцінны беларус. На парозе толькі госць павернецца – Ільняны разгортваем абрус. Верашчака, смажанкі, бульбянікі… Пахне полем дзедаўская печ. Ешце, госці, залатыя дранікі – Упадзе гадоў дзесятак з плеч. І плыве гамонка лёгка, шпарка. Тут у нас заведзена даўно: Не звядзецца ў нашай хаце скварка, Разам з ёй і чарка заадно. Каб не здрадзіць бацькаўскаму следу, Беларусь у сэрцы берагчы, Па гасціннасць я у вёску еду – Хата зоркай свеціць мне ўначы. * * * * * * * * * * * * * *Ніна Аксёнчык |
|
|||
|
|||
![]()
Мы больш сваёй ахвярнасцю вядомы... * * *
Мы больш сваёй ахвярнасцю вядомы, Мы, беларусы, Мы — народ такі. Ахвотна забываем, што мы, Хто мы. Згадаюць Нашай памяці вякі! Мы сціпласцю сваёй здаўна вядомы, Саміх сябе хваліць нам не з рукі. Хай слабакі Аж падаюць ад стомы, На плечы ўзяўшы Пыхі мех цяжкі. Мы ўсім сваёй гасціннасцю вядомы, Надзейныя сябры і дружбакі. I, госць, і падарожны ў нас Як дома. А злым і травы колюцца ў бакі. Гатовы ўсё аддаць — I тым багаты, Мы, беларусы, Мы — народ такі. Што з краю небяспекі нашы хаты, Пра гэта He забудуць чужакі! * * * * * * * * * * * * * *Рыгор Барадулін |
|
|||
|
|||
![]()
Беларусы * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Уладны росчырк царскага пяра — I стаў народ насельніцтвам правінцый Без мовы, без культуры. I пара Яму ў народах іншых растварыцца. Няхай сячэ дрымучыя лясы, Палюе звера для паноў вяльможных, Яго жыццё ля плуга і касы, Халоп нічога іншага не можа. Але не зніклі з назвай Беларусь Па царскаму загаду беларусы, Што песнямі распальвалі зару I ткалі мрояў тонкія абрусы, Што з косамі выходзілі на бой Супроць няпраўды горкай і нядолі, За бунт плацілі ўласнаю крывёй, Каналі і раджаліся на полі. I пад ярмом жадалі дзень вітаць, I весялосць узносілі над скрухай. Прыходзьце нашы казкі пачытаць, Прыходзьце песні нашыя паслухаць, Пакуль жывуць бабулькі і дзяды, Што захавалі гэты скарб вялікі. А раптам забяруць старых клады, Чым будзем жыць сярод краін шматлікіх? * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Зінаіда Дудзюк |