в последние годы существования СССР читал книжки Робiнзон Круза и Планета малпау..
Калі я вучылася ў малодшых класах (вядома на рускай мове), у мяне была мара, каб усе краіны сталі б размаўляць на рускай мове, як бы было б добра! І зручна, не трэба ніякіх перакладнікаў. Я вырасла і... паразумнела. Зразумела, што кожная мова, якім малым не было б кола яго выкарыстання, неацэнна для сусветнай культуры. Каштоўнасць любой мовы перавешвае працы перакладнікаў і нечыя нязручнасці.
чисто практический подход.. русский удобнее
Пад тэзай выгоды хаваецца звычайная лянота, бо вывучэнне і выкарыстанне другой-трэцяй мовы патрабуе вызначаных разумовых высілкаў. Іншым чыннікам з'яўляецца звычайны шавінізм (які, магчыма, падмацоўваецца той жа лянотай), калі адна мова лічыцца "вялікай і магутнай", а на іншай, нібы, нельга не толькі напісаць што-небудзь вялікае, а нават звычайна растлумачыцца. Па-трэцяе, што да перспектыў рускай мовы, то яны прывідныя, бо арэал яе выкарыстання памяншаецца гіганцкімі крокамі. Спыняецца вывучэнне рускай мовы ў краінах былога сацлагера і краінах былога СССР (за выключэннем Беларусі). Праз адно пакаленне валодаць рускай мовай у СНД будуць толькі пенсіянеры, якія навучаліся ў былым СССР.