.
У нашай краіне, як і ў любой дзяржаве, якая доўгі час была у складзе Саюза Савецкіх Сацыялістычных Рэспубалік, у якім не надавалася ў належнай меры ўвага сваёй роднай мове, і ў гэтым была некая выгада і перавага і для саміх жыхароў гэтых былых рэспубалік, яшчэ не хутка павальна пачнуць вывучаць і пераходзіць, у зносінах, на сваю родную мову. Ды і нікому асоба не замінаюць веды і дзвюх моў. Нядрэнна б і яшчэ пары замежных моў вывучыць і вольна на іх мець зносіны. Я не адмысловец у вобласці моў і іх уплывы на наша жыццё, але думаю, у далёкай будучыні ўсе зямляне будуць размаўляць на адной мове... як пра гэта пішуць у некаторых фантастычных раманах... Звычайны чалавек заўсёды імкнецца да аб'яднання, у тым ліку, і да ведаў моў адзін аднаго... Але хіба гэта магчыма. А некаторыя людзі, дай ім волю, і з нашай краіны могуць дзясятак новых дзяржаў утварыць з усімі сваімі дзяржаўнымі атрыбутамі, у тым ліку, і мовай. Па-мойму, гэта вельмі было б добра, калі б ўсе маглі мець зносіны і пісаць вольна на розных мовах.. і разумець адзін аднаго...
Я хоць і не чыстакроўны беларус, але беларуская мова неяк прыемнейшае чытаецца, гучыць і ўспрымаецца на слых, хоць я беларускую мову і не вельмі добра ведаю. Напэўна з дзяцінства засталося... ці ў генах...
Але, я і рускую мову кахаю, галоўным чынам на ёй і маю зносіны... лепш ведаю, звычней і зручней. Але гэта не значыць, што нейкая мова лепш, а нейкая горш, тым больш, людзі якія на ёй маюць зносіны. Можна было б у групе зрабіць зносіны толькі на адной мове, а далей што, калі па логіцы... з адной краіны ўсё павінны быць, ці з адной вобласці і г.д., кучаравых і бландынак не прымаць ў групу, хто не так думае як жадае адмін ці падхаліму мадэратар - у "чорны спіс"... Такія пытанні ў жыцці і так заўсёды натуральна дазваляюцца і не трэба іх штучна "педалiровать"... На ўсё свой час.
.
|