Ось розповідь про одного такого, в якого совість на старість заговорила. *Помилки я не виправляла:
Ще юнаком-студентом, я підробляв сторожуванням в одному з райвиконкомів м. Калуги (обл. центр в Росії), як тепер помнятаю, се був 1993 рік, зима, вечір, до мене в будку зайшов начальник відділу комунальних господарств; діду вже під 80-ку було, але його тримали, за чесність та заслуги. І от він мені розказав, як у 1946 році, його-старшину міліції послали на 2 роки в Трускавець охороняти правопорядок. Боже, казав мені, Алексей Никифорович (так звали того діда) яку брехню писали про цих хлопців, які вони порядні та організовані, вдячні за добро....как домовлялися хто коли заступає в патруль (ми переважно в день, а "хлопці" вночі), як разом охороняли танцмайданчики, як бесідували часом по душах, хто з нас був правий, лише тепер я це можу сказати в голос, звичайно що вони.....Я нікому сесе не розказував, але вже і часи не ті і мені нічого втрачати.....". Багато пригод та історий повів цей дядько мені в той вечір про УПА, ОУН, Бандеру. Ця відвертість чисто російської людини (ветерана ВОВ, кавалера 2 орденів слави, 2 медалів за відвагу, 3 медалів за бойові заслуги, та ще купу інших нагород, в минулому він був працював прокурором, відтак адвокатом) змусила мене шукати правду, читати літературу закордонну, українську, їхати в Галичину говорити з очевидцями. Згодом я став науковцем етнографом, згодом львівянином, але завше помнятаю з великою вдячністю того великоросійського щирого дядька, який мені відкрив очі на правду бандерівщини, який мене "почистив" від того "превратного" ставлення до зах. українців та загальноукраїнських героїв....Як говорять німці "raisen und lesen macht klug", читайте (не лише свої агідки а й літописи УПА, згадки підпільників і т.п.), спілкуйтеся зі свідками тих подій (не тільки з ветеранами нквд), слухайте, а через роки проковтаної та перетравленої інформації робіть висновки