![]() |
Gheorghe N afirmi niste lucruri de care habar nu ai. Sistemul financiar la noi este intr-o stare satesfacatoare. La noi sunt credite cu % de la 6 pana la 30, depinde de multe conditii si pentru ce se folosesc. In comparatie, in SUA la creditele analogice, cum sunt la noi, anul trecut erau 25-26 % la ei era 19%. Acum BNM finantiaza sectorul real a economiei, din rezervele sale, cu o dobanda maximum 15% fara comisioane si taxe, la care se scad si cheltuielile de notarului, evaluatorului etc. , adica % bancar poate sa fie si 12,13 ... maxim 15%.
|
Gheorghe N la noi este necesar de schimbat mintalitatea , dar nu de micsorat dobanda la credite. Si in genere % la credite nu depinde doar de politica bancilor comerciale.
|
6 ? :-D
In SUA 25 % ? Cred ca tu afirmi ceva nereal.. Sistemul nostru financiar desigur ca e satisfacator, isna in comparatie cu unul vestic, e foarte slabut, de asta si nici nu a fost afectat de criza Cu asa rate la dobanda, in RM mai bine tii banii in banca pe depozit |
Nici nu am zis ca depinde de bancile comerciale
Cu o inflatie cum e a noastra, nu ne putem permite dobanzi mai mici de 10 % Insa cand vorbim de eficienta sistemului, tre de luat situatia reala a bancilor comerciale, care si crediteaza economia... |
Gheorghe N am scris ca la noi 25-26 la ei 19% asa era anul trecut mi-a spus o persoana ce locuieste in SUA. Ma refer la cardul de credit , adica creditele pentru consum.
Sistemul bancar este bun dar cu parere de rau, de vreo 4-5 ani la noi nu se intreprinde nimic concret pentru sustinerea sectorului de producere, dar era timpul necer si oportun, resursele disponibile sunt epuizate demult, totul este la limita, aceasta din cauza ratingului scazut de tara , care o are RM, ce obliga o rata mare a suficientei de capital..., deaceea si cei din "The banking" ne-au calculat locul 5 in lume. |
Dobanda de la 6 - 30 % este reala, depinde ce fel de proiecte, din ce resurse, valuta creditelor....
|
La noi totul este afectat de criza , dar in proportii diferite, si depinde de la caz la caz.
|
mai mult cred ca am fost clasati pentru stabilitate
Insa eu cand am saiau un credit de 1% ( Japonia) sau un credit pe 20 de ani pu casa, care sal pot plati la un % rezonabil, nu la 3 ani suma integrala, atunci am sa ma bucur de el... Nu cred in 6%, doar ceva cu subsidii sau proiecte cum zici tu speciale, insa incerc a vorbi de situatia "in conditii normal". Anul trecut stiam ca in USA rata de creditare a businessului era 7 9 |
La noi nu se subventioneaza nimic de vreo citiva ani. Ca sa fie % ca si in SUA avem devoie de surse din Fondurile americane sau europene. Dar ca sa le primim avem nevoie de rating al tarii inalt. Ratingul tarii depinde de foarte multi factori, dar cel mai important este redat in cuvintul CREDIT , adica se traduce INCREDERE. Cine din UE ,SUA etc., poate avea in noi incredere, doar nu avem aceeasi "culoare". Acolo sunt democrati, liberali etc. avem noi la moment ceva comun cu ei ca sa aiba ei incredere in noi? Sunt convins ca si la ei este asa proverb "Lupul isi schimba parul, dar naravul ba-Lupus pilum non ingenium mutat"
|
Nu prea imi place sistemul finaciar american , este deacum si el putred. Chiar mi-i interesant, cat va mai tine?
PS Dar sub sistemul financiar american danseaza toata lumea. |
Я считаю, если судить по цифрам за первый квартал этого года, у нас не такое катастрофическое положение, как например, в Украине, где ВВП упал на 22%. За 1 квартал в России спад ВВП на уровне 9,5%, в Молдове - 6%. ..Наибольшее снижение объемов производства наблюдается в Украине - на31,9%, Молдове - на 24,2% и в Кыргызстане - на 19,5%. В Беларуси объемвыпуска промышленной продукции уменьшился на 4,5%, в Азербайджане - на2,2%. В среднем по Содружеству объем выпуска промышленной продукцииснизился на 15.%
|
Предположения правительства, что нас кризис сильно не затронет оказались ошибочными. Но правительство можно в какой-то степени оправдать, так как показатели за весь прошлый год были обнадёживающими. С начала 2008 г. набдюдался рост ВВП, и в третьем кв. составил рекордные за последние годы 10,8 %. Усугубление мирового кризиса в этом году ударило и по Молдове. Сократился транзит, поступление денежных средств из-за границы в виде переводов гастарбайтеров, за четыре месяца объём производства вина( основной статьи экспорта) упал почти на треть, снижение объёмов производства, импорт превышает экспорт - проблемы растут как снежный ком. Всё это осложняется и политической обстановкой в стране , которую оппозиция дистабиллизирует всеми силами.
|
У нас просто Замечательная экономика, стабильность которой зависит от гастарбайтеров...(нет, не главная причина но одна из...)
как перестали присылать деньги - в Молдове наступил кризис. Потрясающе - правда? |
Ну вы уж так не утрируйте, не только поэтому! Критиковать всегда легко. Даже высокоразвитые страны с их суперэкономикой не смогли просчитать риски , вызванные кризисом. ВВП Японии в 1 кв. 2009 г. упал до рекордно низкого уровня за 54 года! Ну что ещё сказать для поднятия настроения? - Зато у нас самая стабильная и хорошо развитая банковская система, одна из лучших в Европе! Будем оптимистами. Главное , чтобы в стране была политическая стабильность, иначе будет полный крах.
|
нет, разумеется не только. Но задуматься властям, которые будут избраны в августе - все-таки над этим стоит. Как стоит задуматься и еще над многими другими сугубо экономическими проблемами, над которыми не задумывались толком до сих пор, а даже задумываясь не спешили выправлять ситуацию. А то ведь снова заиграются в "больших" политиков, как уже бывало не раз.
|
cel mai important este redat in cuvintul CREDIT , adica se traduce INCREDERE.
(v) Pentru incredere avem nevoie de un sistem politica/economic/social/cultural satisfacator, cat de bune nu ar fi bancile, activitatea lor depinde de factorii dati, si ele pot sasi mentina doar "stabilitatea", dar eficienta e putin mai departe. Sistemul american a fost ruinat de structurile lor piramidale, si acest challange o sal perfectioneze in viitorul apropiat, nu mai zic de platforma pe care sta, ma refer la sistemul legal/politic, care ofera toate premizele pu restabilire. Cred ca in viitorul apropiat vom avea o noua doctrina economica :), Harvard-ul sa apucat de lucru :-D... |
проблемы растут как снежный ком. Всё это осложняется и политической обстановкой в стране , которую оппозиция дистабиллизирует всеми силами
Nda... vsigda vinavata apazitia.. i kaneshna Ruminia ..:) Politi4eskii factor nenujen vliati na ekanomiku.. i u nas totje guvern, tot je premier ministr.. ishio kankretnie sadeistvie ia nevidel.. a tolika gavariat sto vot apazitia meshaiet, nasli "tapul ispasitor".. :( V marte u nas nebila paleti4eskii krizis, a v ekonomi4eskii mi uje vashli, i nekto ne hatel gavariti abatam, daje atritzali, nasha velikaia kukla Greceanii.. |
Георгий, ну негоже молодому воспитанному человеку так отзываться о женщине. Что касается связи политической стабильности в стране и экономического развития, то здесь прямая связь . В политически нестабильную страну инвестиции не идут ,и капиталы не вкладывают. А чего стоит последнее заявление Филата о том, что если повторятся результаты после перевыборов, то опять будут беспорядки. Такие заявления добавляют стабильности в стране? Или это прямой шантаж и угроза электорату? Такое ощущение, что оппозиция потеряла всякий здравый смысл и , закусив удила, любыми способами готова дорваться к власти. И такая демократия нас ждёт?
|
V mnogih stran esti tokaya situatia kak u nas. Politica+krizis. U nas ocheni malo zavisit econom. krizis ot politicheskom. Eto sveazano s tem chto u nas gusudarstvo malo chto delaet dlya bussinesa (subventii etc.). Toesti ona paralelina s nasm realinom sectorom ekonomike, i ne deistvuiet na ee razvitie.
|
"Harvard-ul sa apucat de lucru" :-D Nu numai Harvard-ul , acum principalu sa fie oameni pregatiti psihologic pentru ce-i asteapta in viitor.
|
Текущее время: 09:53. Часовой пояс GMT. |