![]() |
Я ,почему-то только, сегодня посмотрела клип и прочитала стихи Станислава. Спасибо огромное,! Все очень дорого и близко! Родная моя Беларусь всегда в сердце моем.
|
Лукашэнка
Лукашэнка - феномен * Перабудовачнога века Ён пачаў перабудову Для жыцця для чалавека Быў дырэктарам саўгаса Дзень і ноч ён працаваў Ён мільённыя прыбыткі Для народа шанаваў * * * * * *Лукашэнка дэпутат * * * * * *Беларускай С.С.С.Р. * * * * * *Ў краіне пра сябе * * * * * *Шмат пакіну добрых мер * * * * * *Вось распаўся С.С.С.Р., * * * * * *Гарбачоў пакіну пост * * * * * *І будуе Беларусь * * * * * *Із Расіяй новы мост С.Н.Г. быў створан хутка Беларусь вольная краіна Уладу ўсю да Прэзідэнта Выбіраць яна павінна І на выбарах народных Прэзідэнт беларусоў Быў *прызнаны Лукашэнка * Болей меў ён галасоў * * * * * * *Быў праведзен рэферэнт * * * * * *Яшчэ гутаркі з народам * * * * * *Новы сцяг і новы герб * * * * * *Краіны новай быў зыходам * * * * * * * * * * * * * *Стаў парламент двухпалатны * * * * * * *І назначаны ўрад * * * * * * *Беларусь жыве квітнее * * * * * * *І будуе новы лад * Ідэальныя дарогі * І пытанні тут бясспрэчны У малых нават гарадках * Гарманічны і прасторны Ў Беларусі ў райцэнтрах * Ёсць лядавыя палацы Горналыжны курорт у Менску * Аддыхаюць пасля працы * * * * * *Усе для сельскай гаспадаркі * * * * * * *На сяле аграмястэчкі * * * * * *Паціхеньку люд будуе * * * * * * *Не уступаючы ў спрэчкі * * * * * * *Не развалены калгасы * * * * * * *Не запушчаны палі * * * * * * *Разквітнеліся саўгасы * * * * * * *Людзі кормяцца з зямлі * * Ў гарадах усе спакойна * Ігральных там няма бандытаў І не уцюхваюць народу * Спусташальнейшых крэдытаў * * * * * * Тут фінансы пад кантролем * Выключаецца адкат Алігархі не буяюць * Сыравіны тут не шмат * * * * * * *Беларускае мы племя * * * * * * *Захавалі чысціню * * * * * *Белыя вялікаросы * * * * * * *Калісьці клікалі душу * * * * * * * * * * * *Не пусцілі печанегаў, * * * * * *Татараў,туркаў ў свой род * * * * * *З іншымі не спараваны * * * * * * *Чыстакроўны мы народ * * * * * *Чыстакроўны мы народ Штодзень край наш багацее і народ стаў багацей Не сабе мы ўсё будуем Мы будуем для дзяцей Лукашэнку - Прэзідэнту * Здаровым мы жадаем быць І аддаць уладу іншым Каб самому адпачыць * * * * * * * * * * * Пра сябе аставіш славу * * * * * * * * * * * * Тую што меу шмат годоу * * * * * * * * * * * * Адважна ідзи на адпачынак * * * * * * * * * * * Бо наломиш ящчэ дроу * * Станіслаў *Тарашкевіч |
У сваю вёску я вярнуся *
У сваю вёску я вярнуся Вакол знаёма мітусня Знаёма кожная сабака І нашай вёскі макрата Знаёма лужа,поруч ганка, І куча гною на дварэ, І рохканне свіней *знаёма Мыканне рыжай у хляве Танцулькі ведаю да поту На іх гадзінамі гуляў Вядома крэпасць самагонкі Якую з сябрам выпіваў. |
НА * РАДЎНІЦУ
На радўніцу людзі, на могілкі ідуць Нясуць із хаты ежу хлеб мяса кумпякі Здаецца быццам сёння усе з роднымі ядуць Карцінкі з жыцця тога плывуць да нас плывуць... * * * * * *На могілкі з акругі народу шмат прыйшло * * * * * *Нябошчыкам нанеслі свянцонага адведаць * * * * * *Ніхто ўжо не помніць калі так завялося * * * * * *Як з тымі што памерлі, так можна адабедаць А на магільных плітах І мох парос каўром А многія магілы травою зараслі Знакомых шмат і родных захована вакол Што смерць прыйдзе да і х І думаць не маглі * * * * * *І як даўно, О, Божа! не быў я на магілках * * * * * *Не быў на той магіле дзе бацька мой ляжыць * * * * * *І кожны раз прасіў я: прабачце мяне продкі * * * * * *Быў маладым я вельмі не знаў як час ляціць! У тых магілах дрэмлюць І цёткі і дзядзькі Пайшло ўжо шмат сяброў на той па кругу свет; Даўно павырасталі І дочкі і сынкі А мне далечы унукі далі мянушку - «дзед» |
Араты
Станислав Тарашкевич * * * * * * * Трактар мой буксуе зношаны нарогі * Працы не жадаю млеюць рукі ногі * Трактар вельмі цяжкі - трасе косці, грудзі Бацька, як на ліха, памагчы марудзе * * * * * * *Паўзе мой араты згнуся, як старэнькі * * * * * *Пхае уперад трактар - патрэбны грашэнькі * * * * * *Агарод раздолле араты зялёны * * * * * *Дрэнна арэ поле - крывыя загоны * * * * Я крычу на сына я на яго лаю Потым прашу сына, патым памагаю * * * - Ары сынок лепей - ты ўжо не маленькі Цісні на газ моцна - патрэбны грашэнькі. * * * * * *Развярну ён плечы, паднапрог каленькі, * * * * * * * * * * *Ён арэ і бачыць, як растуць грашэнькі * * * * * * *Весела смяецца і ў нагу з вясною * * * * * * * * * * *Зеляніну - кажа засеем з табою - Памажы нам, Божа, поле спрацаваці! Сын арэ прыгожа - воч не адарваці З верай і надзеяй пастарацца гэтак Зеляніну прыме удобраны палетак |
Дажджлівая зіма
Станислав Тарашкевич Гудзіць кожны дзень злосны вецер, Смуга дастае да нябёс * Народ вакол ходзіць, як млосны, Душэ яго горка да *слёз * * * * * * * * * *Зямля нашая родная бедная. * * * * * *Не знойдзе для гэтага слоў: * * * * * *Чаму зіма наша сырая, * * * * * *Не радуе снегам сыноў? * Дажджамі народ наш замучан Чакае ён снег і мароз - Мабыць халадзільнік адключан * І льецца вада з паднябёс * * * * * * *Чакаем штодзень завіруху * * * * * *Мароз няхай паліць наш твар * * * * * * * * * * * *У дроце гудзіць буйны вецер, * * * * * *Гайдаючы моцна ліхтар; * Задзьме хай дарогі ўсе снегам Язды каб нідзе не было,- Наседзімся удоваль у хаце - Раней і жыло так сяло. |
(D) (D) Что б было много снега
|
Пры чым тут надвор`е ? Галоунае , каб людзi добрыя былi побач ! Штоб было дзе , з кiм i за што !!!:-$
|
.EG
|
Спасибо(lo) (lo) (lo)
|
Друзья.Дорожыте Беларусью.Я был у ВАС;Хорошая Страна.Маленький остров СССР.
|
Это авторская тема. И в ней публикуются стихи автора этой темы. Поэтому в комментариях лучше о стихах писать. Про Беларусь в целом на форуме достаточно тем. Будьте внимательнее.
|
Надя .Я написал свое мнение.Я не хотел ни кого обидеть.Я вами просто горжусь.(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
|
СОН
Станислав Тарашкевич Аднойчы мне прысніўся сон, Саджаю ў парку кветкі я, * * * * * * * * * Тут цішыня, у ёй чую звон, А ў галаве мара мая. * * * * * *Прыгожым *будзе наш Палеск * * * * * *Калі тут кветкі заквітнеюць * * * * * *Тут не зямля будзе,а рай, * * * * * *Дзе людзі Бога разумеюць. Як дрэвы ціха тут шумяць, Стаяць высокія нябёсы, І азараюць усю акругу Чароўных рэк нашых палосы. * * * * * *У цэнтры храм белы стаіць, * * * * * *На *сонцы яркім іскрачыся, * * * * * *Туды маліцца ўсё ідуць, * * * * * *Ідуць шчасліва, смеючыся. Варта святая цішыня, І зразумеў я галавою, Што з небам мы на ўсе стагоддзі, Тут лёсам злучаны з табою * * * * * *Я зразумеў, што Бог вялікі * * * * * *Што Ён крыніца - усяго. * * * * * *Што Ён Уселенную трымае * * * * * *А мы тварэнне усе Яго. У кроку ад нябеснай брамы, Бог праўда Ен адкрыт ва усём Ён нас кахае, усім нам рад, І ў сэрца мы Яго нясём. * * * * * *Ты ў *сэрцы Бога адкрывай * * * * * *Другіх страміся навучыць * * * * * * *І ні прасторы, ні гады, * * * * * *Не змогуць з Богам разлучыць Жыццём духоуным будзеш жыць, Зямныя ўсе свае гады І ў тваім сэрцы назаўжды, Сам Бог паселіцца тады. |
РЫБАЛКА
Станислав Тарашкевич Ідзём па хвалях што гуляюць * Ля гарызонта знойдзем стан * Тут рыбакі старыя знаюць Не падвядуць нас пад абман * * * * * * * *Устае сонца гаснуць зоры * * * * * * * * * * * * * *І вады шэра глыбіна * * * * * * * * *Залівам пахне неба чыста * * * * * * * * *Ой будзе рыбка не адна * Мы па вадзе ходзім нячутка Крадзёмся ціха больш *гадзіны * Вада ў заліве каламутна * Але мы бачым рыбаў спіны * * * * * * * *Усе замерлі, стаім ціха * * * * * * * *Нам трэба якар апусціць * * * * * * * *Памажы Божа не дай ліха * * * * * * * * Стаячых рыбаў распудзіць * Вась наша лодка ціха стала Чуць із вады выходзіць муць * Рыбаў яна не расрпудзіла * Рыбалка будзе не дыхнуць * * * * * * * * *Мы паціхеньку корм кідаем * * * * * * * *А рыбкі ловяць і ядуць * * * * * * * * *Мы на кручок жыўца чапляем * * * * * * * *Дадзім яго ім заглынуць * І вось адзін другі і трэці Уніз рванулі паплаўкі * Мы не зялёныя не дзеткі * А мы старыя рыбакі * * * * * * * * * *Рэзкі рывок вуды рукою * * * * * * * * *І ёй не дзецца ўжо ні дзе * * * * * * * *Можа щчупак а можа плотка * * * * * * * *Мне на калені ўпадзе |
мора
Станислав Тарашкевич Усё гэта Божа стварэнне Шум пена і хваль марскіх вал І ўсё гэта шумна нясецца На бераг зялёны без скал * * * * * * * * *Далёка ў моры я бачу * * * * * * * * *Смугу і вады з небам грань * * * * * * * * *Тут чайкі крычаць вельмі смачна * * * * * * * *Цудоўная восень і рань * І лебедзь сярпом выгну шыю Сяброўцы крылом стаў махаць Мо думае ён чаму людзям Не можна стагоддзем кахаць * * * * * * * *Гайданкі маленькаю кучкай * * * * * * * *Ныраюць каб ежу дастаць * * * * * * * *Ганяюць сяброўка сяброўку * * * * * * * *Каб з дзюбы яе адабраць * Скідаю я з ног свой абутак * Ад холаду пятка калея * Ад холаду ногі замёрзлі Ваду ўжо сонца не грэя * * * * * * * *Халодна вада трасе цела * * * * * * * *Халодныя дуюць вятры * * * * * * * *Балтыйская мора халодна * * * * * * * *Гартоўка патрэбна сябры |
Юбіляру
Сягоння *ты ў нас юбіляр Павіншаванне я пішу Табе сягоння семдзесят Я зачытаць яго спяшу * * * * * * * * *Да, семдзесят гадоў не мала * * * * * * * * *Але ўглядзецца ў цябе * * * * * * * * *Ну *пяцьдзесят дасі не болей * * * * * * * *І гэта радуе мяне Ты узначальваў спорт *раёна Зрабіў *для *моладзі не мала Тваю работу школы помняць Цябе начальства ўважала * * * * * * * *Ты такі стройны і здаровы * * * * * * * *З зарадкі дзень свой пачынаеш * * * * * * * *І што такое ёсць хвароба * * * * * * * * *У свае *гады яшчэ не знаешь Не п'еш не курыш як другія Заўжды *ўходжаным бываеш * Сваім сябрам прыносіш радасць * Як вершы ім *свае чытаеш * * * * * * * * *Табой напісана іх многа * * * * * * * * *Яны прыносяць асалоду * * * * * * * * *Ў іх напісана пра горад * * * * * * * *І пра палескую пагоду * Ты пра каханне яшчэ пішаш * І на жанчынаў вока ложыш * І можа раз яшчэ ў нядзелю Каго *небудзь і *патрывожыш * * * * * * * *Ты філасофствуеш пра Бога * * * * * * * *Яго ў вершах ўспамінаеш * * * * * * * *Жыць па Законам Бога трэба * * * * * * * *І ты духоўны свет *пазнаеш * І веру я * ўсё ты зможаш * Ты тое *зробіш што захочаш Дажыць табе да ста *жадаю Вось так дзяржаць і Бог паможа |
Палескі ўніверсітэт
Ён *распасцёрся *па над Дэймай Акружан *паркамі *садамі Вельмі *чароўны *ён у маі І не старэе *із гадамі * * * * * *Ён будаваўся *яшчэ немцам * * * * * *Вакол *абсажан *кветнікамі * * * * * *Студэнты *нашы *хутка *стануць * * * * * *Сельгас навукі *маякамі Ёсць шмат тут розных *сельгаскафедр Ёсць *кандыдаты *і *дацэнты А *хутка *будуць дактара Прафесароў *прыдзе *пара * * * * * *Укараняецца *ў *вытворчасць * * * * * *Штогод *дзесяткі *разработак * * * * * *Тут мысляць *як *сяло *падняць * * * * * *І *як падзенне *затрымаць І *як *вярнуць *да *сяла *ўладу Да тых *палёў да той зямлі І *выхад *як *назад *знайсці Адтуль *куды *нас *прывялі * * * * * *Стварыліб *мы *сарты раслінаў * * * * * *Палям *удоваль *удабрэнняў * * * * * *На палях *сытыя *скаціны * * * * * *Глядзяць на *нас *як *із *карціны Штогод *дзьве тысячы *студэнтаў Жывуць *праходзяць *абучэнне Наш * універ служыць *краіне Ім *кіраваць *трэба *ўменне * * * * * * *Усім *кіруе *Бакуновіч * * * * * *Дзесяткі *два *гадоў падрад * * * * * *У яго сягоння *нараджэння * * * * * *Павіншаваць *яго я *рад І пажадаць яму *здаро'ўя У *працы *цяжкай *не *прастой Бо *кіраўнік *ён яшчэ *моцны Ён *загартоўкі *яшчэ той * * * * * *Падняць *наш ВУЗ *яго *задача * * * * * *І *мы *ўсе *верым *што ён *зможа * * * * * *Дажыць *яму *да *ста *жадаем * * * * * *Вось *так *трымаць *і Бог *паможа |
Палеск -- утульнае *мястэчка -
Палеск -- утульнае мястэчка - Хатаў *прыгожыя *фасады І *малады, прыгожы *сквер, Дзе *ўсе спяваюць *серэнады. * * * * * *Ён *правінцыйнае *мястэчка, * * * * * *Ён *годны *сын *роднай Расіі, * * * * * *Ён *размясціўся ў *Еўропе * * * * * *Наш *сцяг, -чырвона- бела –сіні І з *веку ў век, стаіць *у Дэймы Амыты, водамі, заліва, Чароўны *вельмі *ён *вясною, Тут сэрцу, кожнаму, усё міла. * * * * * *Царква, у медных *купалах, * * * * * *Ад *сэрца *дорыць нам свой звон * * * * * *Маліцца *людзі *ідуць Богу, * * * * * *Калі *пачуюць *перазвон І *без спазненняў, з дня ў дзень Ты *прачынаешся *з *світанкам Раніцы *добрай, *палесчане! * Усіх, віншую *з добрым *ранкам * * * * * *Цяпло *і ласку, людзям дорыш * * * * * *І *ўвесь *надзеяю *гарыш, * * * * * *Усім *рыбакам ты "юшку" варыш * * * * * *І грыбнікам *найдзеш *барыш А дзеці, вучацца ў школах Канчаюць *наш *усе Універ * Там *адмысловасцяў, ёсць шмат Эканаміст *ёсць *інжынер * * * * * *Сваім * мястэчкам *ганарымся * * * * * *Наш *дарагі, родны Палеск * * * * * * *На добру памяць дорыш людзям * * * * * *Званоў, царкоўных * яркі *бляск Каханы намі гарадок * – Ты *годны *сын *роднай Расіі, Будзеш *стаяць заўжды ў *Еўропе Наш * сцяг *чырвона-бела-сіні. |
Мы віншуем, нашу Олю!
Сэрца б'ецца ад трывогі *ў *Міколы цэлы дзень Не вядуць *ды хаты ногі *ён схуднеў і стаў як цень Ён успомніў спортпляцоўку * града Буда-Кашалёва Бачыць *дзіва- прыгажуню *ў *мяч гуляла не фігова * * * * * Прыглянулася дзяўчынка *ў *сяброў Мікола ўзнаў * * * * * Што яна завецца Ольгай *кавалерам хутка стаў * * * * * * * * * Пакахаў Мікола Олю страціў розум наяву * * * * * Кветкі носіць ёй ахапкам *не пярэчце *вы яму * * * * * * * * * * Дзе не пройдзе, дзе не гляне толькі Олю бачыць ён Толькі Оля яго мане * Коля здаўся ў палон * * Прыгажуні такой *пэўна *ў *цэлым свеце больш няма Аб ёй як аб нейкім цудзе *гудзіць Добруш не дарма * * * * *Быццам вішні яе вусны *быццам зоры яе вочы * * * * * * *З плеч звісаюць *яе косы хто пабачыць не спіць ночы * * * * * * *Ну а говару такога *і *сардэчнай дабраты * * * * *Знайсці *можна толькі ў Бога *і *не знойдзеш нідзе ты Ну а песню як зацягне салаўі ёй падпяваюць * * Піша вершы, нават кніжкі * не ўсё пра Ольгу знаюць Вось такую прыгажуню *не ўпусціў Мікола наш Жонкай стала яму Оля * велькі іх сямейны стаж * * * * *Ёсць і дзеці і ўнукі * паўнаважная сям'я * * * * *Нараджэння *сёння ў Олі *і *яе віншую я * * * * *Дачка з зяцям і унучка * і *напэўна Мікалай * * * * * *На зямлі гэтай жадаем *каб ў Олі быў бы рай Наша Оля педагог *і *спартсменка і настаўнік Яна майстар-манікюр *на турбазе *выхавальнік Мы здароў'я ёй *жадаем *сёння, *зімняю парою * Павіншуем нашу Олю *ўсёй *Высокаю Страфою |
Юбілярка
Як шмат прыгожанькіх дзяўчынак На Украіну Бог прыслаў На кожнай можаш ты жаніцца Хоць і не бачыў і не знаў * * * * * *А ўкраінскія дзяўчата * * * * * *З другімі цяжка параўняць * * * * * *Ніхто ў іх каменем не кіне * * * * * *І не адважыцца кідаць * Які ў іх прыгожы голас Ляціць з грудзей, як той званок Ну, а *сама, як спелы колас Ісці гатова пад вянок * * * * * *А дабраты, а ласкі колькі * * * * * *Павабны гібкі стан ідзе * * * * * *Такое знойдзеш мо ў багіні * * * * * *Другіх не *знойдзеш *ты нідзе * Адна дзяўчынка з Украіны Адкуль цячэ рэчка Валынь У Маскву паехала вучыцца Папробуй камень у яе кінь * * * * * *Дзяўчынку *тую Ленай звалі * * * * * *Там спадабаўся ёй маскаль * * * * * * *Хоць Лена "НЕ" ён не здаваўся * * * * * *Упрамы быў масквіч, як сталь За ёю доўга *бядак бегаў * Пяць параў туфель мо *стаптаў Пакуль завёў Лену ў ЗАГС * * І яе жонкаю назваў * * * * * *І вось закончана вучоба * * * * * *Яна мастак і мадэльер * * * * * *Муж медыцынаю валодаў * * * * * *Не прападуць яны цяпер Іх лёс ганяе па Расіі Хабараўск і Калінінград Іх лёсам стаў цяпер Палеск * Скітанняў *кончыўся пар * * * * * *І так жыве сям'я счасліва * * * * * *У Палеску скора пяты год * * * * * *Усё ў іх робіцца на дзіва * * * * * *Кафэ ў іх есць і *ёсць даход Вяліка ў Лены сёння свята Сорак гадоў жыццёвы мост Як у Расіі ў нас прынята Хачу падняць за Лену тост * * * * * *Сорак гадоў, зусім не шмат * * * * * * *Сорак гадоў ужо не мала * * * * * *Ты мужыкам паставіш мат * * * * * *Усім без канца і без начала Яшчэ *каб бізнес рос *квітнеў І каб кафэ даход давала Каб Вася баб другіх не меў Каб Насця унукаў нараджала * * * * * * *Лене *здароў'я мы жадаем * * * * * *І юбілярнаю парою * * * * * *Жадаем Божай помачы * * * * * *Усёй высокаю страфою |
Выпускнікам *2011
Станислав Тарашкевич Як хутка праляцела пяць гадоў * Жыццю тут навучаўся я нанова * І вось я на лінейку крочу зноў * Прыняць дыплом душа мая гатова * * * * * * * * * *Я ўспамінаю той далёкі год * * * * * * * * *Як на навуку я не мог налегчы * * * * * * * * *І сонейка свяціла мне з нябёс * * * * * * * * * *Прасіла з курса першага не збегчы * Як не хацеў я грызць граніт навукі * Але дырэктар мне сказаў ня грозна Пасля другі і трэці пяты год Араў навук я цяжкія барозна * * * * * * * *А тым студэнтам што рукою белай * * * * * * * *Сваёй зямлі ня чуеце вы сэрца * * * * * * * *Не дагадацца вам і за стагоддзе * * * * * * * *Уласная як б'ецца ваша сэрца * І не паняць як восенню вясною Уся дыхае зямля як нашы грудзі І што яна стараецца даць хлеба Каб поўнымі сталы ў вас былі людзі * * * * * * * * *Тут пяць гадоў прайшлі вам не дарэмна * * * * * * * *Хоць шмат чым вы былі і не давольны * * * * * * * * *І вам сягоння хопіць знанняў пэўна * * * * * * * *Ідзіце і арыце зямлю вольна Цяпер арыце сейце хто дзе можа * І ў гэтай працы мы вам пажадаем * Каб ваша праца так была прыгожа Вялікім смачным белым караваем * * * * * * * *Усім жадаем каб праз гадоў дзесяць * * * * * * * *З радасцю прыйшлі вы в УНІВЕР * * * * * * * *З гонарам сказалі: "Я вучыўся" * * * * * * * *Я сельгасдыплома кавалер |
Гутарка *Данілы *са *Сцяпанам
Сустрэўся Даніла ў свята з Сцяпанам * Пад плотам *прыселі на межу *з быльянам, І *як пры сустрэчы належыць ўсім людзям. Яны *і *гутараць "Як далей жыць будзем? * * * * * * * Гутаркі ўсё ходзяць па беламу свету, * * * * * * * Ад *ксёндза * таксама навіну чуў гэту, * * * * * * * Што волю жадаюць нам даць без атклада * * * * * * * Вось *толькі з панамі шмат цягнецца рада. З чым згодны, адныя то іншым няміла *, Як быкі рагамі *сапхнулася * сіла. Цар іх прымушае * яны усё *махлююць * Мужык *у няволі а паны крулююць: * * * * * * * Ну як * гэта можна *святлейшы наш *паня * * * * * * * Даваць *быдлу *волю ніхто з нас не станя * * * * * * * Нап'юцца * на волі куда гэта гожа * * * * * * * Наробяць такога, не прывядзі Божа! Не будзе пагрозы *не будзе спалоха: Парэжуць *па пьяні адзін сябр другога Мужык без гарэлкі *і дня *жыць не зможа, А *ён як нап'ецца *ніхто не паможа * * * * * * * Калі ж ён пачуе што *больш няма ўправы * * * * * * * Сябе *згубіць *п'янкай *не велькія справы * * * * * * * Па *п'яні *забудзе ўсе ён на свеці * * * * * * * Што хлеба немая, *галодныя дзеці * Калі *ён пад панам то пана баіцца, Хоць ён не *караны, зато надрыжыцца Пры *пану ён словы *ўсе забывае, Ён *ведае моцна *што пан пакарае.. * * * * * * * Вось так мой *браценік *хлусіць паны умеюць, * * * * * * * Плясці *небыліцы пра нас цару смеюць. * * * * * * * Бо *ім *косткай воля *у горле застране , * * * * * * * Калі *мужык волю *без пана *дастане. Цару вось *і шэпчуць, хлусня *у кожным слове, А *цар *усім верыць, * яны тут панове . Дзяды *нават часу такога *не зналі, Каб над мужыкамі паны не стаялі. * * * * * * * Цар мовіць гаворкі аб просценькім людзе: * * * * * * * Паны *лопнуть, трэснуць, *іх хутка не будзе * * * * * * * І над мужыкамі ўжо цар будзе панам * , * * * * * * * І *зваць мужыка не будуць больш хамам Ідзе Сцёпа час наш ён не за гарамі Нас *зваць *скора будуць *таксама панамі, І кланяцца будуць паны нам маўчліва, Мы шапкаў * не зняўшы, хадзіць будзем міма. * * * * * * * * * * * * * * * Узараць трэба поле *нясе *пан прашэння * * * * * * * Узары, пан Даніла, *зрабі аддалжэння * * * * * * * Плачу *як ты скажаш, дам чарку таксама, * * * * * * * Гасцінец *для дзетак *чакае хай мама. Ласкава *папросіць *"Прыскокні *з касою, Дачкі *хай з сярпамі сыны з бараною. З табой таргавацца не маю намеру, Дам *грошы адразу, *табе моцна *веру.. * * * * * * * Яно так *і будзе: *паны *ўсе ў цішы * * * * * * * * Без нас пішчаць будуць што ў пастцы *мышы * * * * * * * * * Засталася нам, *патрываць *шчэ троха. * * * * * * * Прыйдзе пакаранне панам тым ад Бога. Ім * * пакута *хутка ўся наша * вярнецца, Як *мы *жылі цяжка *ім *гэтак *прыйдзецца. А панам усім нашым, што нас дужа білі. Пашле *Бог *шмат гора, каб грахі ўсе змылі * * * * * * * * І *гутар іх *пэўна, *мог шчэ доўга ліцца * * * * * * * Было *ж трэба *войту тут раптам з'явіцца * * * * * * * Крычаў *войт і лаяўся *з велькаю сілай * * * * * * * Прыйшлося * растацца Сцяпану з Данілай. автор не *известен |
ВЯСНОВЫ ДОЖДЖ
З неба сонейка, праз хмары, Чуць - чуць *свеціць на *палі, Ў хмарях штосьці, *прагрымела Усё здрыгнулася ў зямлі. * * * * * *Пахне *хуткай *навальніцай, * * * * * *Даждж * чакаюць *на *зямлі, * * * * * *І хай добраю парою, * * * * * *Ён пральецца на палі Хай збірае вецер хмары, Льецца *з *неба * дождж *- струмень, * Вецер *грозны *і *магутны, Ганяй, *хмары, *цэлы *дзень. * * * * * *А вы, *хмары дажджавыя, * * * * * *Ваду *ліце *адважней, * * * * * *І *грымотныя *хмар гукі, * * * * * *Дайце *дожджык, нам хутчэй З- за хмар сонейка зірнула, Усміхнуліся *палі, Хлыну *дождж *і *патанула, Ажыло *ўсе на зямлі. * * * * * * *Усё *пакрые * зеляніна, * * * * * *Расцвіце *на *палях *хлеб, * * * * * * *Папрацуем *сябры *з *вамі, * * * * * *І *напоўнім *збожжам * склеп. |
Змяшаліся з кветкамі *
О, раннее *поле, такая краса! На травах блішчасты, цудоўны ўзор, Шчэ *рана *і тут, не *абсохла *раса, Блішчыць *луг *ад *кветак, а неба ад зор. * * * * * *Сіяюцца кветкі, сама *сенажаць, * * * * * *Пяюць *ранкам *птушкі, як з медзі *званкі, * * * * * *Вось сонца * ўстала, *і луг зажаўціць, * * * * * *Па *кветках *паскачуць *вясны *матылькі. Мы *кветкі з каханай, на лузе тым рвём, Карону *із кветак, цудоўнай *красы, Пад нос напяваючы, *ціха *пляцём, Каб *потым адзець, не яе *валасы. * * * * * *Шчасліва *абняўшыся, *быццам *плывём, * * * * * *Трава *нас ласкае, *да самых *калень, * * * * * *Гарыць усё цела *і шчокі *агнём, * * * * * *І *мы паціхеньку, *звяртаем у цень. Падкошаны ногі, *сядаем мы з ёю, Зліваюцца * вусны, *ў нас *меж сабою, І самі шукаюць, *ужо *грудзі *грудзей, Змяшаліся *з *кветкамі, *мы, *із *травою. * * * * * Жураўлі *ляцяць Белай *паласою, ляжыць *снег ў долах, Свішчуць *дзесьці * птушкі *з *раніцы *яшчэ, Ціха! *Што за гукі? *дзесьці *ў прасторах, * * * Гук такі прыгожы, *песняю *цячэ. * * * * * * * * *Зіма *адступае *і ў бяздонным *небе, * * * * * *Жураўлі *із *выраю , зноў *дамоў ляцяць, * * * * * *Роўненькім *кліночкам, *над *Палескім *садам, * * * * * *Над *ракою Дэймай, *на *заліў *апяць. Цягнецца *кліночак у *бяздонным *небе, Ён расце, *чарнее, скора *ўбачыш * іх, * * * * * * Так *глядзець цікава, чуеш *шум *іх *крылляў, А *на сэрцы радасць, * за *прыродны *міг. * * * * * * * * * *І *глядзіш *маўкліва, *на * дарожку тую, * * * * * *Як *журавель-птушка, *зноў *дамоў спяшыць, * * * * * *А на Дэйме *крыгі, *ломяцца, * гудзяць, * * * * * * *Десьці *стогнуць *кнігаўкі, * жураўлі * ляцяць, Хочацца *самому ,з *імі ў высь, *падняцца , Пакружыць у небе, *дзіўны горад мой, Калі *мне *прыдзецца *на зямлі *радзіцца, Тут * бы *я *радзіўсяб, *горад *над *вадой. * * * * * * * * * * * * * *03 * * * 2011 |
Носяць пчолы мед да ночы
Зацвіў *сад, *усё у кветках, Кветак пах кругом *стаіць, Хутка плошча ўсяго сада, Пылам кветак задыміць. * * * * * *Каліж з'явіцца, дзесь хмарка , * * * * * *Дзень *пяшчотна *разбярэ , * * * * * *Ну а сад, белагаловы * * * * * *Пылам *кветак прэ і прэ. Узыйшло *сонца, *сад *працуе, Гудзяць пчолы *і *шмялі, Збор наладзілі вялікі, Пасля сада, *ідуць палі. * * * * * *Сонца *з *рання, слепіць вочы, * * * * * *Цяплом дышыцца зямля, * * * * * *Носяць пчолы , *мед да ночы, * * * * * *Зелень крые ўсе паля. А ў саду, шчэ нікагутка, Толькі *ў пчол, *працоўны дзень, Мёд збіраюць, яны хутка, Тут наказваюць *за лень. *І хто гэта ўсё сатварыў? Станислав Тарашкевич Чырвонае сонца на краі І хтось гэты шар распаліў, Шумліва раскідвае хвалі, Прахладаю вее заліў. * * * * * *Утульнай, шырокай, сцяною * * * * * *Па берагу дамба, ляжыць * * * * * *Гамоніць, заліў з цішынею, * * * * * *Да берагу лодка спяшыць. Злятаюцца, чаяк чароды, Туды, дзе знашлі зацішну, А з цэнтра, імклівыя воды, На бераг кідаюць валну. * * * * * *Спусцілася сонца ў воды, * * * * * *І толькі праменні ўгары, * * * * * *Прышлі ўжо ўсе із рыбалкі, * * * * * *На беразе ставяць шатры. Сціраюцца светлыя тоны, Начны падбіраецца змрок, І вечар замер задумлённы, Чуваць у цішы кожны крок. * * * * * *А я, пазіраю на захад, * * * * * *Мне кажыцца, неба там край, * * * * * *Ён з краем зямлі, аб'яднаўся * * * * * *А ў цэнтры, мо ад, а мо рай. На дамбе стаю, разважаю, Жыву тут немала гадкоў, * Аб чым ты гутарыш? *Заліў мой, і колькі табе *ўжо вякоў ? * * * * * *Усё неба акуталі зоры, * * * * * *І хто гэта ўсё сатварыў? * * * * * *Нябесны, бяздонны абшар * * * * * *І Куршскі, маленькі заліў . |
О, беларускія лясы
Станислав Тарашкевич * * * * О, беларускі лес, сасновы, Твой шум і голас патаёмны, О, твае пушчы бураломы , І тваіх сосен строй агромны . * * * * * *Жыве звяр'я ў лясах многа, * * * * * *Спраўляе птаства караводы, * * * * * *І знікне з сэрца прэч трывога, * * * * * *Цябе абмыюць росы—воды. А ў часы міра і ліхія , Мёд нам давалі верасы, Кармілі гмахі нас лясныя, Рабілі хаты дзервяныя. * * * * * *Вайна прынесла шмат убытку, * * * * * *Палі дубы, сосны, бярозы, * * * * * *А сколькі плешын, было голых, * * * * * *Дзе прарасталі альха, лозы. Вы адпачнулі ад тых войнаў, Мы вам вярнулі ўсе дары, Сосны з бярозамі ўзрасцілі, Што былі спалены ў кастры. * * * * * *Сягоння вы, ўжо другія , * * * * * *Больш не пральецца хай слязы, * * * * * *Вас адсадзілі, ўзрасцілі, * * * * * *Пустой не знойдзеш паласы . Так набірайцесь, мудрай сілы О, беларускія лясы! Што здавен край рабілі мілым І поўным ласкі і красы. І *каціцца *ціха, *ўверх, шар чырвоны Станислав Тарашкевич Стаіць мая хата на краю Палеска І яблыняў пару пасевы пры ёй Свая ёсць цяпліца, лячэбныя травы, Пляцоўка і дворык, гаражык ёсць свой. * * * * * *Я рана з хаціны выходжу на ганак, * * * * * *Абглядваю ціхі, нябесны абшар, * * * * * *А сонца на ўсходзе, вяшчае ўсім ранак, * * * * * *Паказвае людзям, чырвоны, свой шар. А неба бяздонна, без хмаркі *адзінай, Ты бачыш, як сонца із нізу ўстае, І каціцца ціха, ўверх, шар чырвоны, На землю праменні, кідае свае. * * * * * * * * * * * *І рвецца душа мая ў марах крылатых, * * * * * *Із неба на землю сінеча сышла, * * * * * *А неба, як тая, хрустальная чаша, * * * * * *На край гарызонта, краямі лягла. На сэрцы цудоўна, ад дзіва такога, Ты бачыш, як *новы, зноў, родзіцца дзень, А шар ўсё большы, падняўся высока, * * * * * * Спякотна і душна, і хочацца ў цень. |
З нябес дожджык хлынуў
Станислав Тарашкевич * * * * * *Ужо цэлы месяц, на небе ні хмаркі, * * * * * *Спякота пад сорак, стаіць кожны дзень, * * * * * *Усе травы пасохлі, кусты ўсе завялі, * * * * * *Усё што жывое, хаваецца ў цень. * Хаджу па капусце, па бульбе, панура, Сухая зямля, ёй вады трэба даць, А вецер не гоніць ні тучкі па небу, І як з гэтай засухай мне ваяваць. * * * * * *І людзі ўсе хочуць, каб дожджык застукаў, * * * * * *Каб богі на ласку змянілі свой гнеў, * * * * * *Вады каб на полі хапала пасевам, * * * * * *А ў жаркія дні, каб ніхто не хварэў. Гляжу на барометр, ну што ён мне скажа, Пайдзе сёння дожджык на радасць маю? Стаіць мой барометр, стаіць сіла ўражжа, Чакаю зноў дожджык і Бога малю. * * * * * *І вось ужо вецер, з дажджыстага боку, * * * * * *Нам з раніцы гоніць, чароды тых хмар, * * * * * *І сёння ўжо пэўна, пральюцца патокі, * * * * * *Вады ўсе нап'юцца і скончыцца жар, З нябес дожджык хлынуў, усім на ўцеху, Пайдзе ў рост жыта, гарох, ярына, Усе гумны заложым, мы сенам пад стрэху, Склады затрашчаць, ад сухога зярна. * * * * * *Ваду п'юць пасевы, ачнецца зямелька, * * * * * *Вада з неба льецца, пад гоман вятроў, * * * * * *Цудоўна на сэрцы, бягу за бутэлькай, * * * * * *За дожджык я вып'ю, ну будзь жа здароу * * * * * * * * * * * * * Ужо вясна не за *гарамі * Станислав Тарашкевич Ужо вясна не за гарамі, Вазьмёмся хутка за плугі , Пайдзем араць горкі патрохі, Пасля абгорым берагі. * * * * * *Запахнуць усе паля раллёю, * * * * * *Гракі вароны баразною * * * * * *Сябр за сяброўкай чарадою, * * * * * *Усею кормяцца гурбою. Вясёлы грохат трактароў, Рыканне выгнанных кароў, Вясёлы шум і смех із рання, Чуваць у вёсцы да змяркання. * * * * * *Па-над калгасам у ясным небе, * * * * * *Ідуць разгаворы ўсе аб хлебе, * * * * * *Спяваюць жаваранкі хорам * * * * * *Песні вясенніе над борам. Адна работа, за другою, Ідуць сваёю чарадою, Людзі ў клопаце, ў турбоце, І да работы ўсе ў ахоце. * * * * * *Устаюць рана, да світанка * * * * * *Тут працы многа, скора лета, * * * * * *Палёў вялікія прасторы, * * * * * *Дзе трактароў, гудзяць маторы. Ды будзе толькі, той дастойны, Хто ў дзень вясенні, не спакойны, Хто ідзе ў поле із расою, Із накляпанаю касою. |
На *сенакосе
Станислав Тарашкевич * * * * * *Вось, вось пачнецца касавіца, * * * * * *Паспелі травы, ўсім не спіцца, * * * * * *Люд закрывае свае дыркі, * * * * * *У майстэрнях, ладзяцца касілкі І вось прыйшоў,той дзень чаканы, Высоткі косяцца, курганы, Пасля пакосяцца нізіны, Дзе ўчора шчэ раслі лазіны. * * * * * * * * * * * * Вось трактара, за імі косы, * * * * * * Вітаюць раннія іх росы, * * * * * * *А кветкі траваў, гнуць галовы, * * * * * * Касілак звон, чуваць сталёвы. Ідуць касілкі грамадою, Трактара едуць чарадою, Па аднаму, а то па пары Быццам па небу, плывуць хмары. . * * * * * *І жыва косяць травы косы, * * * * * *За імі роўныя палосы, * * * * * *Я помню час той, тое ранне, * * * * * *І вельмі смачнае сняданне. А вось і сонца выйшла ўрору, І па ўсяму таму прастору, На травы лье, свой свет яскравы, Каб сохлі, скошаныя травы . * * * * * *А сколькі смеху тут, раздолле, * * * * * *І жартаў, штурхання, сваволля , * * * * * *Хутка абед, ужо не ўстрымацца * * * * * *Бягуць у Дэйму ўсе купацца. А ў той вадзе, ну я не знаю, Там пяць хвілін, падобна раю, Пазнаць мне гэта ўсё прышлося, Калі я быў на сенакосе! * * * * * * *Навальніца Станислав Тарашкевич * * * * * * Вось, распачнецца навальніца Маланак ў небе бліскавіца Ускалыша землю гром магучы Далёкі, страшны і дрыгучы * * * * * *Прырода поўная імкнення * * * * * *Як бы кацёл у час кіпення * * * * * *І прышлі хмары нечакана * * * * * *Хаця і парыла ўжо зрана Ламанка ў небе хрысціць хмары І грома страшныя удары Жывому страшна, шмат трывогі Мо голас Божай засцярогі * * * * * *Рве моцны вецер, усё гудзе * * * * * *І навальніца ужо ідзе * * * * * *Упала кропля і другая * * * * * *І ўсё вадою залівае Магучы гром, калоціць хмары Гук аблятае ўсе абшары Вада сцяною над палямі Із неба льецца ручаямі * * * * * *І пралятае гук грымотны * * * * * *Паліў зямлі будзе дабротны * * * * * *Усюды спынена работа * * * * * *Зірнеш вакол адна любота |
Ідуць камбайны, гудзіць поле
Станислав Тарашкевич Лугі скасілі, сенажаці Ідуць яны адпачываці Цяпер ўвагу дадзім хлебу, Бо ў хлебе маем мы патрэбу * * * * * *Стаяць камбайны, просяць дзела * * * * * *Ячмень, пшаніца пабялела, * * * * * *Саломка, згнулася дугою, * * * * * *Вісяць колоссе над зямлёю Там ужо поўныя зярняткі, Глядзяць на нас як дзіцяняткі Свяжуткі жніўнеўскія росы Высока шчэ стаяць нябёсы * * * * * *Гарачы дзень, у полі спёка * * * * * *Ужо да ўборкі недалёка * * * * * *Стаяць камбайны, ў тамленні * * * * * *І камбайнёры ў задумленні І вось каманда - заўтра ў поле Так папрацуемжа саколе Усім старшыня, як "бацька кажа" Хто піў цяпер, няхай завяжа! * * * * * *Усе камбайнёры зухаваты * * * * * *Стаяць у строі, як салдаты * * * * * *Усе смяюцца, шмат настрою * * * * * *Качаюць згодна галавою Цячэ жніво - жыцця крыніца Пагода быццам чараўніца Ніразу хмаркай не міргнула Усе хмары ў сонца абярнула * * * * * *Ідуць камбайны, гудзіць поле * * * * * *Шчасліва ў хлопцаў гэтых доля * * * * * *А за камбайнамі ў шнурачкі * * * * * *Кладуцца копны, быццам бочкі |
У *грыбах
Станислав Тарашкевич Выхожу з хаты, каб нікога * Не вяла ў лес, яшчэ дарога Каб я адзін, па ёй з кашом, Шоў за грыбамі ціхачом * * * * * *А лес стаіць яшчэ маўклівы * * * * * *Як добра ў лесе, я шчаслівы * * * * * *Над лесам сонца, круг чырвоны, * * * * * *Усіх дрэў асвечвае кароны Якія хвоі, тут дубы, Чаго не ўбачыш у бары І быццам скрыпкі ці цымбалы Пяюць кварталы і прагалы * * * * * *Гудзіць па лесу пагалосак * * * * * *Людзей тут многа, з разных вёсак * * * * * *Згубіўся хтось, сваіх шукае * * * * * *І па імёнах іх, гукае Народ рунуе баравіны І ёсцьтут бабы і мужчыны Шнуруюць хлопцы і дзяўчаты Усе падымаюць мох лахматы * * * * * *А хтосці поўзае, прыгнецца * * * * * *Тут клад грыбоў, яму здаецца * * * * * *І так старанна ўсё шукае * * * * * *Што кажды кусцік падымае То верасок, грабе хвілінку Падыме гляне пад дравінку А хтосці ходзіць тут часамі І ўсё любуецца лясамі * * * * * *Найшоў я неруш, дзе не ступала * * * * * *Нага і вока, не зірала * * * * * *І не паверыш пэўна ты * * * * * *Кругом грыбы, як капыты Свае раскрыўшы парасоны Стаяць, як царскія персоны А хтось пад лісцікі і лапкі Хавае спеленькія шапкі * * * * * *Стаю, любуюся я імі * * * * * *Шукаю і лічу вачымі * * * * * *Яны ж мне разум аднімаюць * * * * * *Мяне аж дрыжыкі хапаюць Вось грыб вялікі, паўнацелы Напэўна гэта будзе белы Стаяць тут кучамі, радамі Стаю, любуюся дарамі. |
Здача *дакументаў
Станислав Тарашкевич Сколькі людзей, якая сіла І што сюды іх закруціла Чаго стаяць, каго чакаюць Якую тут патрэбу маюць * * * * * *У вачах задума, ці трывога * * * * * *Мо труднай іх была дарога * * * * * *Пячальны твар, няма прывету * * * * * *Ідуць як быццам канец свету Ідуць маўклівай чарадою Гавора кожны сам з сабою Я стаў у чаргу із людам зліўся І ў чарге гэтай загубіўся * * * * * *Дайшоў я так да светлай залі * * * * * *Людзі туды - сюды снавалі * * * * * *Адны тут моцна гаварылі * * * * * *Паперы трэція пісалі Іду к сталу які пабліжай Я *да *кабеты з стрышкай рыжай Яна прашэнне прынімае * І пра сябе ціха чытае * * * * * * Ідзі ў кабіну нумар трэці * * * * * * А там людзей, як у мячэці * * * * * *Твой нумар дзьвесці дваццаць пяты * * * * * *Сказаў пісака мне пракляты У гадзіны тры пасля абеда Назвала нумар мой кабета На стол паказаны трапляю І галаву прад ёй скланяю * * * * * *Чыноўнік зірк маё прашэнне * * * * * *Мяне жа душыць нецярпення * * * * * *Я гавару ёй так салодка * * * * * *І як магу яшчэ каротка Чыноўнік ураз мяне спыняе Усе паперы прынімае Прыхоць сюда роўна праз тыдзень Мне аб'яўляе гэты злыдзень. |
Мае лясы, мая вадзіца
* * * * Станислав Тарашкевич Жыццё, жыццё ну дзе ты, дзе ты Быў маладым я абагрэтым Ужо не вярнецца гадкоў хваля Што ад нас рэчкай уплывае * * * * * *Гадкі прайшлі і быццам парам * * * * * *Уверх падняліся да тых хмараў * * * * * *Або на дол спалі ў туманах * * * * * *Як у законах напісана І вось цяпер перада мною Стаіць хвілінаю адною Мясцамі дрэнна і прыгожа Жыцця майго маленька ложа * * * * * *Быў маладым і ў час кахання * * * * * *Як не хацеў я раставання * * * * * *Я бачу І'ўе вёсак хаты * * * * * *Спявалі песні там дзяўчаты Нясліся гукі песень вольных * * Ад маладых дзяўчат і здольных І лес стая'ў у нейкай думе І ў ціхусенечкім шуме * * * * * *Як шоў дамоў я раніцою * * * * * *Як я развітваўся з табою * * * * * *Ты мне спявала сваім спевам * * * * * *І зачароўвала напевам Сваё жыццё абкіну вокам Бывалі дні, што лезлі бокам Бывала і шчасце невялічка Як та заросшая крынічка * * * * * *На Нёман часта выяжжалі * * * * * *Мы вясяліліся, спявалі * * * * * *І дзе мае сябры смяюцца * * * * * *Калі чуць водачкі нап'юцца * * * * * * Цяпер разлукай цяжка змучан Што з Беларусіяй разлучан Душой тады я ажываю Калі сюда зноў прыяжджаю * * * * * *Дзе коціць Нёман срэбраводны * * * * * *Па той зямлі дзе Гродна родны * * * * * * *Дзе пташкі мілым шчабятаннем * * * * * * *Нас паднімалі светлым раннем Дзе на слупах, як шапкі тыя Віднелісь гнезды буславыя Там бусляняты рвуцца угору Узляцець яны чакаюць пору * * * * * *Яны накапліваюць сілы * * * * * *Скачуць, разводзяць свае крылы * * * * * *І ў гору чуць-чуць падлятаюць * * * * * *Паветра ліха заграбаюць А як тут весела і міла Пчала ў вуллях гаманіла І як тут смачна пахла мёдам Вуллі раслі тут з кожным годам * * * * * *Мой любы лес, палеткі тыя * * * * * *Ужо людзі тут жывуць другія * * * * * *У прошласць канулі гадочкі * * * * * *Прайшлі шчаслівыя дзянёчкі Душу мне смутак напаўняе Што прайшла моладасць ліхая Мае лясы, мая вадзіца Для вас цяпер я чужаніца |
Падымі галаву, народ! * *
Станислав Тарашкевич Дзе ні зірні, адна разруха Без справаў тут народ жыве Нячутна божанькі і духа Мужык куфэлем, водку п'е * * * * * *Стаяць запушчанымі сёлы * * * * * *І сышла моладзь із сяла * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *У палях растуць адны лазины * * * * * * * *Карціна сэрцу не міла Кіраўнікі вакол хлуслівы І нізкародны дэпутат * * * * * * * * * * * * Ўсё для ўласнае нажывы Галодны люд жыццю не рад * * * * * *Віно ўсе п'юць піва гарэлку * * * * * *Хто нам прывёз гэта панове? * * * * * *І сілай лье ўсё ў глотку * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *І па чыей гэта замове А хто напіўся таго пойла Сябе паводзяць непрыстойна * Вядуць злучэнне без разбора Як тыя свінні ў сваім стойле * * * * * *Пасля сабе па вечарам * * * * * *Колюць наркотыкі ў лону * * * * * * *Няма рахунку тым шпрыцам * * * * * *І як нам выгарнуць з палону? Мы праліваем дарма пот Усё надакучыла абрыдла, Паднімі галаву народ! Мы ўсе людзі, а ня быдла. |
Калі паложым мы канец
Станислав Тарашкевич Аж да зямлі Расея згорблена Не знайсці працы нам нідзе Стаяць палі заводы фабрыкі Куды правіцель нас вядзе * * * * * *У краіне здрадна ласка захаду * * * * * * *На нашым едуць яны карку * * * * * *Нас губяць подласцю паганскаю * * * * * *Знішчаюць нашу гаспадарку Як працаваць нам, кажуць з захаду * Зернем палі, не засяваць Болей качаць ім газу з нафтаю Яны нам хлеб будуць даваць * * * * * * *Кругом абман і здрада ласуя * * * * * *Моладзь наркотыкамі колецца * * * * * *Далары лічачы за касамі * * * * * *Гаспадары на грошы моляцца Вясковы люд па рынках носіцца Гандлюе шмоткамі што ношаны Сяло каровак не трымаецца Стаяць лугі даўно не кошаны * * * * * *Скажыце вы, для нас міністрыкі * * * * * *Скажы і ты нам прэзідэнт * * * * * *Калі народ расейскі бедненькі * * * * * *Калі, падымецца з кален Калі, свой хлеб узрасцім з ласкаю Намажым маслам, наканец Завозу захадных прадуктаў Калі, паложым мы канец * * * * * *Калі, заводы нашы фабрыкі * * * * * *Дадуць машыны, сваю ткань * * * * * *Калі, Уралькія заводы * * * * * *Дадуць для гэтых справаў, сталь * У нас ёсць золата і нафта Усёй прыроды, ёсць дары Ну а прыродныя багацце Належаць усім, гаспадары * * * * * *Тады чаму малая кучка * * * * * *Нашую нафту і наш газ * * * * * *Чаму ўсё гоняць за мяжу * * * * * *А грошы йдуць паміма нас * І гэта кучка з мільярдэраў Зарплату плаціць нам грашы Усё робіць так, як скажа захад Вось за такія барышы * * * * * *І хіба можна без абману * * * * * *Дварцы такія збудаваць * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Жыцця напэўна будзе мала * * * * * *Не будаваць а толькі красць Вось успалаюцца пад небам Гарачым полымем пажары Не раз было так у Расіі Каму цяпер трэба ахвяры? * * * * * *На тых хто з роскашы шалея * * * * * *Бедны народ, падняушы полы * * * * * *За катаванне за знявагу * * * * * *Пойдзе ён босы, нават голы Было ў Расеі ў сямнацтым Прыходзіў год васьмідзесяты І так стагоддзямі ўсё будзе * Дзе мер не ведае, багаты |
РУБЛЁВЫ АБВАЛ
Станислав Тарашкевич Валасы доўгія вісяць Худая вельмі тонка *шыя * А галава ўся ў віхрах Яе напэўна ён не мые * * * * * * *Ён сам худы худыя рукі * * * * * *Ватоўка старая звісая * * * * * *Яго не любяць хлапчукі * * * * * *Ніхто ў хату не пускае * І кепска відзяць яго вочы * І ногі ледзьве ён цягая Ён пастарэў нямае мочы Здароўя ціхенька згасая * * * * * *Ён сплёў з галля якісь будан * * * * * *Глядзіць з яго як дзікі кот * * * * * * * *Тут не жыццё адзін абман * * * * * * *Галодны хоча есць жывот А быў калісці ён багаты * Жыццё было забавы балі * Ён не лічыў свае выдаткі * Пака яго не ашукалі * * * * * *Зберкнішка ў момант апусцела * * * * * * *Было стотысяч адна стала * * * * * *Людзей мільёны пастрадала * * * * * * * *У дзень рублёвага абвала І зноў раскрадзена краіна * * * * А мы галодна куча быдла Калі ўсё концыцца *калі Нам надаела і абрыдла * * * * * * * * * Ідзе са сваю бядою Станислав Тарашкевич У дня цёмна ночка святло забірае Па голай замершай зямельцы ідзе * У коміне вецер гудзе завывае * * Ніяк мне ў хаце заснуць не дае * * * * * * *Ад зор не рунее ў смуге ўсё неба * * * * * *Прапаў дзесці месяц не ходзіць па ім * * * * * *І нехта пляцецца кудысь яму трэба * * * * * * *І цяжкае гора на карку нясе * Застаўся без хаты жыве дзе папала * Ідзе з сваім горам такою парой Каптан яго мокры мясцамі парваны * * Не страшна яму тут начной цямнатой * * * * * *Жыве ён на звалцы з катамі сабакай * * * * * *Вячэраюць разам што Бог ім пашле * * * * * * * * * * *Раней агрономам ён быў задавакай * * * * * *Ідзе ён з надзеяй што хутка памрэ * Пакуты закончыць і гора не стане * А вось за пакуты ў рай Бог вазьме * А покуль ён марыць аб цэлым каптане Таму што жывы ён і вецер злы дзьме |
У вачах *жыльцоў, так *шмат нуды
Станислав Тарашкевич Раён мой родны, кут, мой мілы Дзён светлых шмат было ў мяне Цяпер пусцеюць тва вёскі Як шкода іх, жаль, сэрца рве * * * * * * *Раней смяяліся, спявалі * * * * * *Сягоння ў хатах, люд сядзіць * * * * * *Усе вёскі сення ў запусценні * * * * * *Пабачыш іх, сэрца шчыміць * Ой, нешчасліву сялу долю Перабудова прынясла Дваццаць гадоў не аром поле Улада новая прыйшла * * * * * *Даўно паелі ўсю скаціну * * * * * *Хлявы паспелі разабраць * * * * * *Камбайн і трактар не ўбачыш * * * * * *Хто так зрабіў каго караць? * * * * * * * * * І аднаго жадаюць людзі За кошт другіх жыццё пражыць * А пасля нас тут хоць патоп Ніхто ні чым ні даражыць * * * * * *А прапаганда не сціхае * * * * * *Сялян чакае лепша доля * * * * * *Вакол бяссорамна гучыць * * * * * *Цябе падымем родна поля * Ды хто яго цяпер падыме Працэнтаў трыццаць ад сяла Людзей засталася ў вёсках А моладзь з вёсак, уцякла * * * * * *Цяпер нас запад хлебам корміць * * * * * *А мы ім нафту гонім газ * * * * * *На дваццаць пяць гадоў, мо хопіць * * * * * *За што тады накормяць нас ? І як забачыш тую вёску У вачах жыльцоў так шмат нуды Што жыць не хочацца самому Ісці не ведаеш куды |
І чаму народ такі ?
Станислав Тарашкевич Меу калісці я уладу Жыў з сям'ею ў дабры Не міналі госці хаты Усе былі тады сябры * * * * * * * * * * * * * Не цураліся суседзі * * * * * * У госці клікалі мяне * * * * * * Як яны я быў багаты * * * * * * Цяпер гэта, як ў сне * * Гады хутка праляцелі * * * * * Цяпер пенсія аклад Жыцце стала ўжо іншым Іншы сэнс іншы ўклад * * * * * * * * * * *А крый Божа захварэяш * * * * * *І кавалку хлеба рад * * * * * *Дзьверы ўсе пазачыняюць * * * * * *І пакажуць табе зад Пакуль грошы ў кішэні Пакуль служба важна *есць Цябе людзі ўсе любяць Ты для ўсіх жаданы госць * * * * * * * * * * *Спатыкнуся на хвілінку * * * * * *Аказаўся ў бядзе * * * * * *То ніхто не дапаможа * * * * * *Не патрэбны ты не дзе * * * * * * * Божа крый ступіў у спрэчку На ўладу штось сказаў Заканаюць і зняважаць Каб для іншым заказаў * * * * * *Тут прастор вялікі здзеку * * * * * *Папіхаюць нас нагой * * * * * *Няма праўды із прадвеку * * * * * *Над бязлюднасцю такой * * * * * * Ну чаму мы ўсе такія * Як галодныя ваўкі Што з народам нашым стала І чаму народ такі ? * * * * * * * * * * * * * * * * Новы наш *парадак Станислав Тарашкевич Новы наш парадак, што ты пазваляеш * Трасеш нас і ломіш, скуры з нас здзіраеш Пенсія малая, даражэй усё стала * Бальніцы закрыты і лякарстваў мала * * * * * * *Куда не заглянеш, усюды трэба грошы * * * * * *А ў мяне няма іх нават на галошы * * * * * *Наняўся на працу плацяць мне грашы * * * * * *А *капітал множыць свае барышы * Я прыняў рашэнне завесці кароўку Вырасціць на градках бульбу і маркоўку Нанімаю трактар узараці поле Кошт працы вялікі горка наша доля * * * * * *Каб кароўцы сена на зіму купіці * * * * * *То паўгода трэба мне яе даіці * * * * * *А яшчэ паўгода на бензін, салярку * * * * * *Так на ўсіх працуеш з ранку і да ранку Сам ужо нядужы, стары і пахілы Дзень і ноч працую, дзе узяць мне сілы * Шкода тога часу, з Брэжнявым, як жылі Быў Саюз магучы, зра ўсё развалілі * * * * * * * * * * * * * * * * * * *А новы парадак мучыць нас бясконца * * * * * *Мы ўжо не бачым ні неба ні сонца * * * * * *Відаць што ніколі не бываць пакою * * * * * *і яго пагонім бруднаю мятлою |
Ода фермеру
Станислав Тарашкевич Наш фермер сёння «негр» белы Раней гардзіўся маё поля Цяпер зямлі гэтай баіцца Зямля цяпер яго няволя * * * * * *Нядрэнны вырас ураджай * * * * * *Капуста бульба і пшаніца * * * * * *Толькі вось як усё прадаць * * * * * *Дзе рынак збыта падабраць?! Падаражала ўсё... бензін, салярка Запчасці удвое падляцелі А ўдабрэнне і насенне Як быццам з Чылі прыляцелі * * * * * *На ўсё падаткі падрастаюць * * * * * *Вялікі тэхнікі прастой * * * * * *І справаздачнасць усім падай * * * * * *Бо наш чыноўнік «яшчэ той» Вось так і мучыцца наш фермер Вакол законамі закуты Хто разбярэцца хто паможа І паскідае з яго путы?! Маё калгасна поле Станислав Тарашкевич Шырокае вялікае * Ніхто і не падумаубы Маё калгасна поля Ніхто не даубы веры Гадзіна прыдзе ліхая * Стаяць будзеш пустое * * * * * *Як шмат людзей кармілася, * * * * * *Як шмат было там красаў * * * * * *Нічога не гадуецца * * * * * * *Быллём усё прарастае * * * * * *Нічога не засталася * * * * * * *З калгасаў і саўгасаў * Як шмат было тут тэхнікі * Аралі шмат гектараў * Як шмат кароў паслося * Шчасліва была доля Як шмат спявалі песняў * Як шмат было ў нас мараў * * * * * *З мяне слава шчэ рвуцца * * * * * * *Адзенне пахне потам * * * * * * * *А люд сядзіць без працы * * * * * * *Як быццам у няволе * * * * * * * *На поле непаднятым * * * * * * *Папахвае балотам |
Сядзяць бабкі дзьве на лаўцы
Станислав Тарашкевич Сядзяць бабкі дзьве на лаўцы Размаўляюць дзень пра моладзь Сядзіць з імі дзед Мікола * Не гаворачы ні словы * * * * * * * * Што ў нас цяпер за моладзь * * * * * * * * * У царкву ніхто не ходзе * * * * * * * * * Із вучобай не сябруе * * * * * * * * Ды із працаю не узгодзе * * * * * Хто карміць дзяцей іх будзе Кажа Ганна ціха Мані Дый якія дзеці ў блудзе У бацькоў тых будуць пані * * * * * * * * * Так мяркуюць дзьве сяброўкі * * * * * * * * * Галаву задраўшы ў неба * * * * * * * * Не дай Бог шчэ паўміраюць * * * * * * * * * Без адзення і без хлеба Ім адказвае Мікола Ен салдат вайны хаджалы Гаварыць доўга не любіць * Вось адкказ яго удалы * * * * * * * * * Замаўчыце вы бабулі * * * * * * * * Абгаворваць із не трэба * * * * * * * * Будуць малодзі кашулі * * * * * * * * Хопіць моладзі і хлеба * * * * * * Сама моладзь усё здабудзе Скорыць космаса прасторы Паглядзець далей што будзе Залатыя даўбы горы * * * * * * * * * Наша моладзь сення сіла * * * * * * * * Гэта будуча краіны * * * * * * * * Так што бабкі памаўчыце * * * * * * * * Моладзь з каменя не з гліны * * * * *Мары дзеда Станислав Тарашкевич Па зямлі крочыць дзед сівенькі Ён зусім бедны і старэнькі Аддаўшы працы ўсе сілы Жыве адін як куст пахілы * * * * * * * *Жыццё пранеслася маланкай * * * * * * * *Юнацтва ўсё прайшло за шклянкай * * * * * * * *Ён піў гуляў і вясяліўся * * * * * * * *Заўжды матэрыі маліўся Цяпер ціхутка па дарозе Не знае сам куды пляцецца * Так размаўляючы з сабою Шукае месца дзе падзецца * * * * * * * *Ён не любуецца красою * * * * * * * *Гамоніць толькі сам з сабою * * * * * * * *Сустрэча з горачкай маленькай * * * * * * * *Замешка той душэ старэнькай * Нашто жыццё Бог пасылае За грэх які мяне карае * І як душа грэх адмывае * Сам у сябе бядак пытае * * * * * * * * *Жыццё маё было ўсяка * * * * * * * *Бывала жыў я як сабака * * * * * * * * *Ніколі Богу не маліўся * * * * * * * *Цяпер вось толькі спахваціўся І вось здабытак пажынаю Зусім я мала памятаю Жыву адзін што ў полі вецер У шалёным гэтым белым свеце * * * * * * * * *Жыву я з марамі такімі * * * * * * * * * *Напраў нас Божанька за тымі * * * * * * * * *Хто ў рай дарогу к табе зная * * * * * * * *Хто бедным грэшным памагае |
Текущее время: 07:48. Часовой пояс GMT. |