![]() |
а колькі вершаў роднай мове прысвечана)Нават у Вялікай Аыйчыннай Вайне на перадавой гучала Родная мова!!!
|
http://www.youtube.com/watch?v=J6LlM53jbqM&feature=related
Ой летіли дикі гуси. Ніна Матвієнко. А це, брати і сестри, яким не байдужа мова, Вам привіт з України. Від спорідненної мови. До вечора, йду працювати. |
Пад'яжджаючы да Мiнска...
(урывак) Сягоння з апошнiм вайсковым бiлетам Дадому, дахаты са службы я еду. I вецер дняпроўскi задзьмухаў старанна З маёй гiмнасцёркi пылiнкi Iрана. На мяккай пасцелi ў купэ не ляжыцца: "Цi шмат яшчэ вёрстаў да Мiнска, скажыце?" - Пытаю наiўна у нейкага дзеда, Хоць ведаю добра: не першы раз еду. А дзед гаваркi i рахманы. Адразу Ён шчодра сыпнуў не станцыйныя назвы: "Вось зараз пад'едзем да горада Оршы". I Орша здаецца за Вену не горшай. "Далей будзе цiхая станцыя Слаўнае..." Вядома, тут кожная станцыя слаўная. Якiя знаёмыя назвы i словы, Якая цудоўная родная мова! I ўсё мiлагучна для слыху майго: I звонкае "дзе", i густое "чаго". Пiмен Панчанка, 1945 |
Словы
У нас сваiх хапае слоў Крамяных. Росных. Васiльковых Ад мурагоў i ад лясоў, Ад светлых высяў жаўруковых. У нас хапае слоў сваiх Святлiстых, важкiх, нiбы глеба, Ад чыстых даляў веснавых, Ад глыбiнi улетку неба. Сваiх хапае слоў у нас Суровых мужных як яднанне, Яны гучаць у грозны час I заклiкаюць на змаганне. У нас хапае слоў такiх Чысцюткiх, ядраных, як ранне. Яны выказваюць услых Пяштоту, ласку i каханне. Хапае слоў i гаманкiх, I мяккiх, як у лузе травы. Ствараючы, шлiфуюць iх, Але не для сваёй забавы. У нас хапае рэдкiх слоў, I палюбi ты iх бязмежна. Яны ад чысцнi снягоў I ад пялёсткаў беласнежных. Яны ўвабралi звон крынiц, Шум лесу i дыханне ночы... Ад лiўняў i ад навальнiц - Грымяць, iскрацца i шапочуць. Журыцца ўмеюць i звiнець, Спяваць у шумным карагодзе. Iх трэба сэрцам разумець I выслухоўваць у народзе. Юрась Свiрка, 1983 |
З легендау i казак былых пакаленняу,
З кахання цяжкога жытоу i пшанiц, З сузор'яу i сонечных цёплых праменняу, З бурлiвага зяння дрымучых крынiц, З салауiнага шчэбiту i шуму дубравы, i з гора i з радацi i з усяго, Таго, што лягло на заусёды у аснову, Святынi народа, бысмерця яго, Ты выткана-Дзiуная родная мова. Няма на зямлi такога шчасця i гора, Якогаб ты нам перадаць не магла, Няма такiх нетрау глыбокага мора, i гор праз якiб ты не правяла, Мяне на радзiму, туды, дзе сягодне, Стаiць акрываулены вораг з мячом, Над спаленай хатай, над родным заборам, Над будучыняй i над песняй маёй, Над тым что было i будзе век вольнмы. Народ пранясе цябе родная мова, Святлом несгасальным у сэрцы сваiм, Праз цемру i годы змаганняу суровых, А калi ападзе i развеецца дым, i нiвы выскросшый закаласяцца, i зноу прашумiшь ты вясеннiм дажджом, i зной зазвiнiшь ты у кожнай у хаце, Цымбалам дасi iх сарэбраны гром, i нiвы расквесцiшь улыбкай дзiцяцi! |
...Мая мова не знае змярканняў
ад маленства да старасці лет, буду песціць яе, як каханне, разглядаць, як чароўны букет. Можа мовы чужой навучуся, каб суседзяў гасцінна вітаць, але толькі на ёй, беларускай, буду людзям аб долі пяяць... |
Пойдзем жыва да Касьцюшкі,
Рубаць будзем маскалюшкі!»Сегодня 13:14........... Здорово. Вот и сущность Ваша видна. Не с Уважением. |
21 век дико слушать. Вы родились поздновато для таких речей. Ушло время. Практически безвозвратно. Никто ВАС не ущемляет. Живите разговаривайте. Слюни подтирайте после "выхлопов"
|
Лично ВАС
|
Пойдзем жыва да Касьцюшкі,
Рубаць будзем маскалюшкі!» Сегодня 13:14.. * * * * * * * * * Жаль, что Модератор допускает такие тексты. Понимаю, что тема для диалога, но не для пропаганды прямой розни и вражды. Притормаживайте пожалуйста. Пусть "рубает" у себя в квартире и *среди единомышленников. Все таки группа Беларусы и не только. Волей неволей и к ВАМ в гости заглядываешь. С уважением к ВАМ *Гражданин России. К Беларуси имею непосредственное отношение, но беспричинно не встреваю. Спасибо. |
Гэта тэкст нашага аналяга УПА,БКА)
|
наша iснасць якая?)
|
Юра,лепей бы вершы прачытау бы
|
сам жа спрэчкi i пачынаеш)
i тое што жадаеш убачычь.... |
А Алексей Квятко совсем не похож не белорусса, наверное когда его милиция в метро останавливает, ен размауляе па беларускай мове, и у него документы неспрашивают, так проще.
|
Алеся, господи, ну что за ерунда? Возраст то у Вас не детский. Или Вы действительно ТАКАЯ?
|
Я против вражды и навязывания своих личных идей. Ругаться не хочу. Не так воспитан. Оставайтесь при своем мнении на здоровье. "Успехов" Вам
|
Алеся,не кажыце глупствы)сьмешна)
|
К Сегодня 16:10
|
Юра, а я Вам больше скажу, Алексей такой патриот, что Россию называет Тьмутаракань, и как у него только язык поворачивается. Нормальные белорусы своих соседей уважать должны!!!!!
|
А Алеся может и глупость написала, да только лицо у неё белорусское в отличие от Алексея;-) ;-) ;-) .... Да и с юмором у неё всё нормально в отличии от некоторых
|
Алексей, перестаньте выделываться, противно....Если нечего сказать, лучше помолчите....Вершы капироваць мы усе умем....
|
KATERINA Мильто
Юра, а я Вам больше скажу, Алексей такой патриот, что Россию называет Тьмутаракань, и как у него только язык поворачивается. Нормальные белорусы своих соседей уважать должны!!!!! я і паважаю)але лічу рускіх не братамі,а сябрамі) |
Вероника Кочнева
Алексей, перестаньте выделываться, противно....Если нечего сказать, лучше помолчите....Вершы капироваць мы усе умем.... Мы яшчэ пра Віленшчыну не успомнілі) |
KATERINA Мильто
А Алеся может и глупость написала, да только лицо у неё белорусское в отличие от Алексея;-) ;-) ;-) .... Да и с юмором у неё всё нормально в отличии от некоторых а прычым тут мой твар) або вам яно не падабаецца?) |
и зря россиян братьями не считаете, а они вот как раз-таки считают нас своими братьями и очень нас любят и уважают, а то что периодически возникают всякие, так сказать, войны типа молочной или газовой, так это всё политика отдельно взятых людей. а народ он как был так и остался...
|
Мы яшчэ пра Віленшчыну не успомнілі....Алексеі, а хто не дая...давайце пагаворым...гісторыя спульная...
|
а прычым тут мой твар) або вам яно не падабаецца?) Алексей, а чаго гневаецеся, бо і прауда не падобны на беларуса.........Ёсь нешта турэцкае ці можа...................
|
Я так понял чистки тут АЦКИЕ.Чет постов своих не нахожу.(dt)
|
Да, Андрей, впервые такое. Зачистка страницами. Не нравится...
Ну, ну... Россиян братьями считаем!!! Вода в ступе! Мы о языке все больше, о белорусском, между прочим. |
А вас об этом кто-то просил? Вы в первую очередь о своем языке позаботьтесь...
|
Вероника, так Ваш родной белорусский от Вас же и надо защищать.
От пофигистов... |
А зачем от меня нужно защищать како-то язык, на котором общаються жители Беларуси? Я знаю все языки, мне они все очень дороги. Вы так уже достали.....Это мой последний пост...С вами общаться больше НЕ ХОЧУ И НЕ ЖЕЛАЮ! Катитесь вы в свои украинские группы - там цветите *и пахните.
|
Да, в 99 лет нервы шалят, да Вероника?
|
А вы, девушка, значительнеео старше меня... вас давно нужно поместить в стационарн...может тгда не полезете куде не следует....А темку-то и эту уберем, если не закроете свои....
|
Ага *и в личку заглянули? И что? Много интересного нашли?
|
:-D :-D :-D мило и культурно:-D :-D :-D Всего пару постов и культурный человек,легонько превращается в неандертальца.(F) (F) (F)
|
Я просто увеличила фотографию. Там достаточно данных.
Но если Вы меня младше, то плохо выглядите, дорогая. |
Этнеандертальца...Это о вы о себе....? Охотно верю...сосед-украинец, вы там все на одно лицо...........
|
Какая доброта.Мадам вы не умеете скрывать злость и беспомощность.Оревуар.Луна выходит-превращаюсь в вурдалака.(F) (F) (F)
|
Текущее время: 11:53. Часовой пояс GMT. |